ŠABAC PREDSTAVLJA SRBIJU NA TAJVANU: Zelenović na Samitu gradonačelnika pametnih gradova
Foto: Promo

ŠABAC PREDSTAVLJA SRBIJU NA TAJVANU: Zelenović na Samitu gradonačelnika pametnih gradova

Srbija -

U društvu 54 gradonačelnika iz 46 država sveta na Samitu gradonačelnika pametnih gradova na Tajvanu, ove nedelje boravi i gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović kao jedini predstavnik Srbije.

Među pametne gradove sveta, Šabac su svrstali projekti koje sprovodi. Na Samitu gradonačelnika pametnih gradova na Tajvanu, gradonačelnik Šapca govorio je o izolaciji stambenih zgrada, zameni neekoloških sijalica novom led rasvetom, izgradnji gradskog bazena koji koristi tri vrste energije i participativnom budžetiranju. Gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović ističe da Šabac uočava i priznaje značaj pametnih tehnologija i pristup na polju održive energije.

-Kao grad koji je vekovima bio najinovativnija zajednica u Srbiji, težimo usvajanju novih tehnologija i unapređenju kvaliteta života naših građana. Šabac nije na Samitu pametnih gradova sveta samo da bi prikazao ove projekte, nego da pokažemo koliko smo sposobni i pametni da omogućimo našim građanima da imaju bolji kvalitet života, kazao je Zelenović.On je dodao da je boravak na Tajvanu prilika da se Šabac predstavi investitorima iz celog sveta.- Ovo je dobra prilika da se predstavimo velikim i važnim kompanijama iz celog sveta koje imaju želju da investiraju u Evropu. Šabac je jedno od mesta u kojem partneri iz razvijenog dela sveta vide povoljno poslovno okruženje za svoju investiciju, rekao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović.

Govoreći o Šapcu kao gradu povoljnom za ulaganje Zelenović je napomenuo da je sa pojednostavljenim administrativnim procedurama Grad uveo širok spektar podsticaja za investitore koji su spremni da ulažu u Šabac i da je to rezultiralo najvećom investicijom u Srbiji, dolaskom japanske kompanije Jazaki koja će zaposliti 1700 Šapčana. U Šapcu je u toku zamena svih neekoloških živinih sijalica novom led rasvetom, koja će godišnje trošiti 23 miliona dinara manje za energiju. Novoizgrađeni gradski bazen koristi toplotnu pumpu, termalni kolektor i gasni bojler što ga čini maksimalno efikasnim uz minimalne troškove održavanja. Šabac je pokrenuo i veliki projekat izolacije stambenih zgrada, kojim će uštedeti energiju, a u gradu na Savi planiraju izgradnju toplane na biomasu kako bi obezbedili energetsku nezavisnog grada koristeći agrobiomasu sa njiva Mačve i Pocerine. Građani u Šapcu predlažu projekte za finansiranje iz gradskog budžeta, ove godine više od 5000 građana učestvovalo je u projektu Participativno budžetiranje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja