Saobraćajna policija pored škole u Čitluku
Foto: KURIR

Saobraćajna policija pored škole u Čitluku

Srbija -
Do kraja godine na mestu gde deca prelaze put, a zbog činjenice da je nedavna pogibija trinaestogodišnjeg dečaka drugi slučaj da dete pogine prelazeći taj put, biće patrola saobraćajne policije, rekao načelnik Policijske uprave Kruševac Miljan Petrović

KRUŠEVAC - Na pešačkom prelazu kod Osnovne škole u Čitluku, selu pored Kruševca, do kraja školske godine će stajati patrola saobraćajne policije, dogovoreno je na današnjem sastanku predstavnika kruševačke policije i roditelja đaka nakon što je trinaestogodišnji dečak poginuo prelazeći taj put.

Sastanak su inicirali roditelji dece koja idu u osnovnu školu u Čitluku, a kako navode, zbog činjenice da je nedavna pogibija drugi slučaj u poslednjih 12 godina da dete pogine prelazeći put koji spada u državni put druge kategorije (ranije magistralni put). Reč je o putu Kruševac-Kraljevo.

"Dogovorili smo se da do kraja godine na mestu gde deca prelaze put bude patrola saobraćajne policije, a da od septembra ta škola dobije školskog policajca iz redova saobraćajne policije, koji bi vodio računa i o prelasku puta", rekao je načelnik Policijske uprave Kruševac Miljan Petrović.

Policajac je objasnio da je reč o državnom putu druge kategorije, koji je u nadležnosti države, te da će roditelji o dugoročnom rešavanju problema morati da razgovaraju sa predstavnicima nadležnih državnih institucija.

Predsednik mesne zajednice Čitluk i jedan od roditelja Boban Kostić rekao je da će predstavnici roditelja sutra razgovarati sa republičkim inspektorom za puteve, a ako ne budu dobili odgovarajući odgovor tražiće razgovor sa predstavnicima Republičke direkcije za puteve.

"Roditelji su spremni da, ukoliko nadležni ne izađu u susret njihovim predlozima, blokiraju zaobilaznicu oko Kruševca", kazao je Kostić.

Roditelji, prema njegovim rečima, traže da na mestu gde deca prelaze put budu postavljene vertikalna i horizontalna signalizacija, odnosno ležeći policajci, guma koja usporava vozila i slično.

Kostić je podsetio da je inicijativa da se taj prelaz dodatno obezbedi pokrenuta još pre 12 godina, kada je na tom mestu takođe nastradao dečak.

"U nadležnim republičkim institucijama su nam tada govorili da nema dovoljno novca, postojala je incijativa da se uradi pasarela, dolazila je komisija i nikada se od toga dalje nije odmaklo. Na ovom mestu nema čak ni ograde koja postoji pored ulica kraj gradskih škola, a i oznaka za pešački prelaz jedva da se vidi", naveo je Kostić.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track