NAPETO U SUBOTICI ZBOG BRANE CRNČEVIĆA: Rat zbog ulice sa imenom pokojnog pisca
Foto: Reuters

Danas odluka u gradskoj skupštini

NAPETO U SUBOTICI ZBOG BRANE CRNČEVIĆA: Rat zbog ulice sa imenom pokojnog pisca

Srbija -

SUBOTICA - Skupština Subotice danas će odlučivati o predlogu da Ulica Vikend naselje bb na Paliću dobije naziv Ulica Branislava Brane Crnčevića, a bivši pokrajinski sekretar za međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu Branislav Bugarski ocenio je da ta odluka nije u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

On je pozvao nacionalne savete da, ako Skupština usvoji tu odluku, uđu u proces njenog obaranja. Bugarski je rekao da veruje da na Upravnom sudu ovakva odluka može da se obori, odnosno proglasi protivzakonitom, a da je ovo pitanje i za ombudsmana.

"Ako ovakva odluka bude prihvaćena, nacionalni saveti moraju da uđu u proces obaranja te odluke. To može da uradi i bilo koji građanin, a u konsultaciji s pravnicima moguće je privremeno obustaviti primenjivanje donešene odluke", kazao je Bugarski.

Brana Crnčević (Foto: Youtube printscreen)
Brana Crnčević (Foto: Youtube printscreen)

On je rekao da je za ovakvu odluku neophodna i saglasnost mađarskog i hrvatskog nacionalnog saveta kako bi Pokrajinski sekretarijat dao pozitivno mišljenje, a ti nacionalni saveti navodno su dali negativno mišljenje na predlog da jedna ulica bude nazvana po Crnčeviću.

"Kada tražite od nekoga mišljenje, pretpostavljamo da želite da zaštitite njihova prava i nacionalna osećanja, odnosno, da napravite balans u jednoj sredini, da ne može većina u bilo kom smislu da preglasava manjinu", rekao je Bugarski i dodao da je zakon poštovan kada je trebalo zatražiti mišljenje nacionalnih saveta, ali i da njihovo protivljenje toj odluci, iako je neobavezujuće, mora da se poštuje, jer je to u skladu s "normama 21. veka".

U Zakonu o lokalnoj samoupravi navedeno je da ukoliko predlozi o nazivima delova naseljenih mesta ne odgovaraju istorijskim ili stvarnim činjenicama, ako se njima povredjuju opšti i državni interesi, nacionalna i verska osećanja ili vredja javni moral, ministarstvo nadležno za poslove lokalne samouprave odbiće davanje saglasnosti na takav predlog.

U obrazloženju za predloga odluke piše da je komisija tu odluku donela na sednici 21. oktobra 2016. i da su "u postupku davanja prethodne saglasnosti na naziv ulice pribavljena i mišljenja Nacionalnog saveta madjarske nacionalne manjine i Hrvatskog nacionalnog veća".

Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu saradnju i lokalnu samoupravu je prethodno, 23. januara, dao saglasnost na predlog odluke.

Brana Crnčević je bio srpski književnik, aforističar, novinar, scenarista i političar. Preminuo je u aprilu 2011. godine u Beogradu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track