KURIR TV UŽIVO TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU: Poginula jedna osoba, 74 bezbedno evakuisane za 3 se traga
Foto: Bogdan Vranješević

Gori Tehničko remontni zavod

KURIR TV UŽIVO TRAGEDIJA U KRAGUJEVCU: Poginula jedna osoba, 74 bezbedno evakuisane za 3 se traga

Srbija -

KRAGUJEVAC - Jedna osoba je poginula, troje je nestalo u ruševinama, a najmanje 25 radnika povređeno je danas u Tehničko-remontnom zavodu „Medna“, desetak kilometara od Kragujevca, kada se oko 14 časova dogodila se eksplozija u jednom od pogona ove velike radionice za generalni remont savremenih i složenih eksplozivnih ubojitih sredstava!

Međutim, razvio se požar koji trenurno gase brojne ekipe Vatrogasno-spasilačke brigade iz Kragujevca.

Pogledajte Kurirovu specijalnu emisiju sa lica mesta, i iz KC Kragujevac, kao i gostovanje našeg vojnog analitičara Andreja Mlakara.

00.30 - Sva 74 zaposlena u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu, koji su se posle današnje nesreće sklonili u poseban objekat TRZ, bezbedno su evakuisani.Tokom večeri oni su bili u opasnoj situaciji, gde spasilačke ekipe nisu mogle da im se približe, jer se u tom delu nalazi deo fabrike u kojem još postoji opasnost od novih eksplozija.

23.51 - Za nestalima se intezivno traga

Za nestalim pripadnicima Tehničkog remontnog zavoda kapetanom Darkom Kostićem i civilnim licima Dejanom Kovačevićem i Željkom Nikolićem intenzivno tragaju nadležne službe MUP-a i Ministarstva odbrane, izjavio je pukovnik Mihailo Zogović iz Uprave za odnose sa javnošću, ispred Kliničkog centra u Kragujevcu.

- Zonu eksplozije nadleću četiri drona i u toj potrazi upotrebljeno je jedno robot vozilo. Ministar odbrane sa saradnicima nalazi se na licu mesta u Tehničkom remontnom zavodu. Ukupno 74 zaposlena, koji se nalaze u posebnom objektu Tehničkog remontnog zavoda, bezbedni su i van bilo kakve opasnosti – naglasio je pukovnik Zogović dodajući da se čeka procena nadležnih službi kako bi oni bili bezbedno prebačeni do svojih kuća.

22.59 - Prema nepotvrđenim informacijama, grupa od oko 70 radnika Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, u kome je danas došlo do eksplozije, nalazi se u šumi, gde se sklonila posle požara. Oni su tamo i dalje odsečeni i do njih se ne može doći zbog teškog terena i opasnosti od novih eksplozija, na koje je ukazalo ministarstvo odbrane. Do puta ne mogu da dopru jer se u blizini nalazi deo zavoda gde i dalje postoji opasnost od eksplozije, navodi Tanjug.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Intenzivno se radi na tome da se oni bezbedno evakuišu, a dronovi sa noćnim kamerama pretražuju teren. Iako je požar lokalizovan još u 17 sati, nije prestala opasnost od eksplozija, pošto vatra i dalje tinja. U eksploziji u TRZ poginula je jedna osoba, a tri se zvanično vode kao nestale, dok je 25 povređeno i hospitalizovano u Kliničkom centru u Kragujevcu.U TRZ je eksplodirao magacin sa tromblonskim minama i drugim jakim eksplozivnim i ubojitim sredstvima, koja su bila predviđena za rasklapanje i uništenje.

22.39 - Kao nestali vode se kapetan Darko Kostić i civili Dejan Kovačević i Željko Nikolić, upravo je saopštio pukovnik Mihajlo Zogović iz Ministarstva odbrane.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

22.24

- Pored trojice radnika Tehničko-remontnog zavoda u Kragujevcu, koji su zarobljeni posle eksplozije, spasilačke službe tragaju za još 70 radnika. Kako navode mediji, oko 70 radnika zaposlenih u zavodu, koji su se nakon prve eksplozije sklonili u šumu, potpuno su bezbedni ali su blokirani. Radi se na njihovoj evakuaciji po grupama.

22.07 - Oko 22 časa je uspostavljen kontakt sa trojicom nestalih radnika Tehničko-remontnog zavoda, i kako navode mediji oni su se javili iz skloništa, gde su bezbedni i čekaju pomoć. Zvanične potvrde te informacije, međutim, još uvek nema.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

21.50

- Grupa radnika Tehničko remontnog zavoda je, posle eksplozije, pobegla u obližnju šumu gde je ostala zarobljena, navodi N1, a prema saznanjima, niko od njih nije povređen i u dobrom su stanju. Međutim, ne mogu da se približe putu kako bi izašli iz šume jer se u tom delu nalazi deo fabrike u kojem još postoji opasnost od novih eksplozija. Spasilački timovi rade na njihovoj evakuaciji, ali prvenstveno na obezbeđivanju terena oko fabrike.

21.15 – Građani se pozivaju na hitnu donaciju krvi u Kliničkom centru u Kragujevcu. Potrebne su sve krvne grupe.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

19.16

- Ministar odbrane Srbije Zoran Đordjević izjavio je večeras u Kragujevcu za Kurir da je požar ugašen, ali da postoji opasnost od novih eksplozija. On je saopštio da je prilikom druge detonacije koja se dogodila oko 13.45 poginuo potpukovnik Miroslav Perišić, kao i da su nestale tri osobe "za kojima se intenzivno traga".

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Nestala lica se nalaze u opasnoj zoni kojoj trenutno ne možemo da pridjemo. Iz Beograda su krenule ekipe Ministarstva odbrane koje treba da donesu robot i dron pomoću kojih treba da vidimo kakvi su uslovi za prilazak objektu", kazao je ministar. Djordjević je izrazio saučešće porodici potpukovnika Miroslava Perišića, za koga je naveo da je 26 godina bio zaposlen u Vojsci Srbije i Ministarstvu odbrane, a da je dve godine radio u TRZ-u.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Ministar je dodao da je 25 osoba hospitalizovano posle eksplozija i požara u Tehničko-remontnom zavodu."Prva eksplozija dogodila se u 13.20 u objektu A 28 u kome se obavlja delaboracija municije a posle toga požar je zahvatio i taj objekat i objekat A 27. Vatrogasci, policajci i radnici Zavoda krenuli su da gase požar da bi se u 13.45 dogodila druga eksplozija", rekao je ministar.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

Po njegovim rečima, objekat u kome je došlo do eksplozije uradjen je po "najvišim standardima". Djordjević je naveo da je lično formirao komisiju koja će narednih dana ispitivati uzroke tog incidenta, dodavši da će javnost biti blagovremeno obaveštena o rezultatima istrage.Posle obraćanja novinarima, ministar se vratio u krug TRZ-a.

19.15 - Direktor Kliničkog centra Predrag Sazanović izjavio je večeras da niko od 25 povredjenih u eksploziji u Tehničko-remontnom zavodu (TRZ) u ovom trenutku nije životno ugrožen, a da trojice od njih imaju specifične povrede zbog kojih su pozvani lekari sa beogradske Vojno-medicinske akademije (VMA).

"Niko od pacijenata nije životno ugrožen u ovom trenutku", rekao je Sazanović novinarima nešto pre 19.00.On je naveo i da su "tri pacijenta na opservaciji", dodavši da oni imaju "višestruke i specifične povrede".

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

"Zato smo pozvali ekipu lekara sa VMA iz Beograda", rekao je Sazanović, navodeći da u odloženom vremenu kod tih pacijenata može doći do komplikacija.

Prema njegovim rečima, pacijenti su pod terapijom i dijagnostikom i zadobili su uglavnom opekotine i povrede mekih tkiva, ali se strahuje da postoje i unutrašnje povrede.

19.08 - Proces delaboracije podrazumeva proces pražnjenja granata, i to se radi sa granatama koje ne mogu da se obnove, kaže Mlakar.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

18.57 - Ne postoji zemlja sa namenskom industrijom u kojoj se ne dešavaju ovakve stvari, kaže analitičar Kurira Andrej Mlakar.

- Stanovništvo je osetilo dve eksplozije, ali je verovatno bilo i drugih tokom gašenja, čim su neki vatrogasci povređeni. Svedoci smo da je požar lokalizovan, i nije ugašen, ali nema opasnosti od većih eksplozija, kaže Mlakar.

18.56 - Pažnja ekipa je tenutno usmerena na pronalazak nestalih, kaže kragujevački nonar Bogdan Vranješević.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

18.54

- Ispred Kliničkog centra u Kragujevcu se i dalje nalazi veliko broj rođaka stradalih, a obratio im se i direktor klinike, koji je naveo da je po njihovoj evidenciji povređeno 25 ljudi.

18.03 - Ministarstvo odbrane je zvanično potvrdilo da je u eksploziji koja se danas dogodila tokom gašenja požara u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu jedna osoba izgubila život.

FOto: Dragan Kadić
FOto: Dragan Kadić

U saopštenju ministarstva navodi se i da se za tri osobe još uvek traga, dok je 25 pripadnika Vojske Srbije i MUP-a povređeno.

- Svi povređeni su zbrinuti u kragujevačkom Kliničkom centru i van su životne opasnosti. Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović nalaze se na licu mesta kako bi se upoznali sa detaljima ovog tragičnog događaja, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

17.54

- Jedna osoba je poginula, a za troje se traga koji se i dalje nalaze ispod ruševina, nezvanično saznaje Kurir. Strahuje se da je među stradalima i neko od rukovodilaca određenih sektora u TRZ Medna, kaze izvor Kurira.

Foto: Dragan Kadić
Foto: Dragan Kadić

17.36

- Prema neproverenim informacijama koje su u ovim trenucima prostrujale kroz Kragujevac, u danasnjoj eksploziji u "Medni" ima i poginulih! Za sada, niko od zvanicnika ne zeli ni da potvrdi, ni da demantuje ovu informaciju.

17.35 - Kako Kurir saznaje, među teže povređenima su četvorica pripadnika Vatrogasno-spasilačke brigade, a još nekoliko pripadnika ove jedinice je lakše povređeno.

17.25 - Prema najavama, u Kragujevac uskoro stize ministar odbrane Zoran Djordjevic.

17.19 - U UC KC Kragujevac i dalje dovoze povređene iz "Medne", a ispred ulaza se stvara nervoza, jer nikome nije dozvoljen ulazak u zgradu, zbog cega se okupljeni raspravljaju sa policijom i obezbeđenjem.

17.03 - Ispred Urgentnog centra KC Kragujevac je veliki broj okupljenih rodjaka zaposlenih u "Medni", medjutim radnici obezbedjenja, po nalogu, ne dozvoljavaju nikome ulaz.

17.15 - "Ne znam sta mi je sa sinom! Čekam neku informaciju, ne znam ni da li je medju povređenima, samo znam da je ta eksplozija bila u blizini njegovog radnog mesta", kazao nam je jedan čovek koji čeka ispred UC Kragujevac, dodajući da mu i drugi sin radi u "Medni".

- On je radnik obezbeđenja. Srećom, nije bio u smeni kada se ovo dogodilo, ali su ga odmah pozvali na posao, kaze nesrećni covek.

16.47 - Tokom gašenja požara u Tehničkom remontnom zavodu u Kragujevcu došlo je do eksplozije u kojoj ima povređenih lica. Do požara je došlo u objektu A 28 gde se nalazi linija za delaboraciju ubojnih sredstava. Na gašenju požara angažovani su pripadnici vatrogasne jedinice Tehničkog remontnog zavoda i vatrogasne jedinice MUP-a Republike Srbije. Ministar odbrane Zoran Đorđević i pomoćnik ministra za materijalne resurse Nenad Miloradović uputili su se na mesto nesreće, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

16.42 - Kurir nezvanično saznaje da je u Urgentni centar Kliničkog centra u Kragujevcu primljeno 20 povređenih u ekslopziji u TRZ "Medna". Zvanične potvrde ove informacije još nema, a vozila hitne pomoći i dalje neprestano dolaze i odlaze sa lica mesta.

16.34 - U Kliničkom centru u Kragujevcu angažovane su sve raspoložive ekipe na zbrinjavanju povređenih. Razmatra se mogućnost i slanja helikoptera iz Beograda za prevoz povređenih, ukoliko KC Kragujevac ne bude imao dovoljno kapaciteta da zbrine sve povređene.

16.16. - Prema nezvaničnim informacijama, do sada je više od 10 povređenih prevezeno u Urgentni centar Kliničkog centra Kragujevac. U zbrinjavanju povređenih učestvuju ekipe civilne i vojne hitne pomoći

15.58 - U dežurnoj službi Vatrogasno-spasilačke brigade u Kragujevcu rečeno je da su poslata sva raspoloživa vozila iz tog grada, odnosno šest vatrogasnih i jedno terensko vozilo, sa 19 vatrogasaca, angažovani su takođe i vatrogasci iz okolnih opština i zaposleni komunalnih preduzeća.

15.52 - Prema poslednjim informacijama, u dve eskplozije povređen su 4 osobe, a prema nezvaničnim i nepotvrđenim informacijama u objektu gde se dogodila eksplozija urušio se krov od visoke temperature, a strahuje se da je pod gomilom šuta zarobljeno nekoliko osoba

15.40 - Još nemamo informacija o povređenima, ali smo uputili sve raspoložive ekipe koje su bile u smeni. Sada pozivamo lekare, medicinske sestre i vozače koji su na pasivnom dežurstvu, da dođu od svojih kuća, izjavio je za Kurir dr Aleksandar Kličković, direktor Zavoda za hitnu medicinsku pomoć u Kragujevcu.

15.29 - U Kragujevcu su se čule sirene za evakuaciju...

15.20 - Kragujevac je potresla još jedna jaka eksplozija. Više ekipa Hitne pomoći upućeno je ka Merni, javlja izveštač Kurira sa lica mesta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: VESTI KURIR TV 28.02.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja