MUKE RADNIKA U ARANĐELOVCU: Gazda nas drži kao u logoru!
Foto: Bogdan Vranješević

Progovorio o poslu

MUKE RADNIKA U ARANĐELOVCU: Gazda nas drži kao u logoru!

Srbija -

Milan Marinković optužuje poslodavca, vlasnika firme „Šumadija prodakšen“, da zapošljava ljude na crno, zlostavlja radnike, da im ne isplaćuje naknadu za vreme bolovanja...

Rad u firmi „Šumadija prodakšen“ je kao da si u zatvoru. Ne, nije dobro poređenje - zatvor je za moj posao hotel sa pet zvezdica, a ova fabrika više liči na logor!

Ovako svoju ispovest za Kurir počinje pedesetogodišnji Milan Marinković iz Badnjevca kod Batočine, koji od jula 2015. radi u aranđelovačkoj tekstilnoj industriji „Šumadija prodakšen“. Kaže da mu treba posao, jer mora da hrani decu, ali više ne može da izdrži zlostavljanje na radnom mestu. Zato je rešio da sve muke prijavi inspekciji rada i istinu iznese u medijima.Ne plaća prekovremeno- Moje kolege se plaše za radno mesto i ćute, a meni je dosta. Neka dobijem otkaz, ali moram javno da kažem da gazda firme Nebojša Preković psuje i vređa radnike, fizički nasrće na nas i omalovažava nas. Kad mu dune, pošalje radnika u kuhinju i naredi mu da tamo presedi celu smenu. To je samo deo užasa kome smo izloženi - jada se Marinković.On tvrdi i da „Šumadija prodakšen“ oštećuje i državni budžet!- U firmi ima oko 70 zaposlenih, a samo je polovina prijavljena. Ostali rade na crno. Čak i ovi prijavljeni dobijaju samo deo novca na račun - 18.334,90 dinara, kolika je, recimo, meni plata po ugovoru, a veća je. Zato se ostatak para isplaćuje na ruke. Kada se neko od neprijavljenih radnika povredi na radnom mestu i prinuđen je da zatraži medicinsku pomoć, lekaru kaže da se povredio u kući, a ne na poslu. I, što je još gore, ako je sprečen za rad i mora na bolovanje, neće dobiti platu za taj period. Tako sam i ja u firmu uredno odneo doznaku od lekara za vreme provedeno na bolovanju, ali gazdu to ne zanima - nije mi dao ni dinar, kao što ne plaća ni prekovremeni rad, iako se maltene svaki dan ostaje duže na poslu - tvrdi Marinković.Radnici pobegli inspekcijiInspekcija rada je prošle sedmice proverila navode iz njegove prijave.- Ima indicija da se u firmi „Šumadija prodakšen“ radi na crno. Kada smo kolega i ja došli u inspekciju, u velikoj hali, u kojoj očigledno radi više ljudi, zatekli smo samo troje radnika na radnim mestima. Od tih troje, dvoje je prijavljeno, a treći je penzioner. Dobili smo dojavu da su neposredno pre našeg dolaska ostali radnici izašli kroz fabričku kapiju i sklonili se u neki ugostiteljski objekat. Zbog toga ćemo u narednom periodu pojačati nadzor ove firme i u kontrole ćemo ići sa policijom, da bismo sprečili eventualno bekstvo radnika - rekao je za Kurir Prvoslav Milenković, načelnik odeljenja inspekcije rada u Kragujevcu, koja je nadležna za ceo Šumadijski okrugu.Milenković dodaje da isplata dela zarada u gotovom nije sporna, jer zakon ne obavezuje poslodavca da sve isplate obavlja preko tekućeg računa, ali da se obračuni zarada moraju praviti za celokupnu platu.

Gazda poriče optužbeGNUSNE LAŽINebojša Preković, vlasnik „Šumadija prodakšena“, poriče Marinkovićeve optužbe:- Uspešno radimo već 15 godina. Da je išta od Marinkovićevih navoda tačno, ne bismo uspeli ovoliko da opstanemo. Njegove reči su gnusne laži. Uostalom, doveo je inspekciju rada i neka ljudi slobodno proveravaju, nemam šta da krijem. Neka inspekcija primeni zakon ako nađe neku nepravilnost. Samo da dodam da svuda ima neradnika kojima sve smeta... Eto, Marinković je pet puta sam davao otkaz, a onda se vraćao i ja sam mu davao novu priliku da radi. I sada radi.

Bogdan Vranješević

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track