(FOTO) NJOJ I MUŠKARCI ZAVIDE Surduličanka Valentina Zareva OTKRIVA TAJNU kojom osvaja vrhove sveta
Foto: Privatna Arhiva

Čeka nove pohode

(FOTO) NJOJ I MUŠKARCI ZAVIDE Surduličanka Valentina Zareva OTKRIVA TAJNU kojom osvaja vrhove sveta

Srbija -

Surduličanka Valentina Zareva jedna od retkih alpinistkinja među ženama, ne samo Balkana već i šire, napominje da žene ne treba da ostanu neiskorišćen potencijal društva i da na rodnu ravnopravnost gleda na potpuno drugačiji način, jer je dosegla visine o kojima većina muškaraca može samo da sanja.

Valentina je osvojila najviši vrh Balkana, Japana, Evrope i Rusije, a u svom poslednjem pohodu i najviši vrh Afrike, Uhuru pik 5.895 m na planini Kilimandžaro.

Valentina Zareva, foto: Privatna arhiva
Valentina Zareva, foto: Privatna arhiva

"Kada je reč o Danu žena ne mogu a da se ne osvrnem na to da pažnja uvek prija ne samo ženama već i muškarcima, tada...kao i svakog drugog dana. Ženama, jer su ispoštovane pažnjom muškaraca u kući, na poslu, među prijateljima, a muškarcima jer su u prilici da ženama pokažu koliko su važne, jake, nezamenjive u njihovim životima. Ipak kada se popnete na krov Evrope, Afrike kada doživite i tako nešto onda imate potpuno drugačiji pogled na svet, život, ljude… Pogled bez granica i tu više nema strahova, stega i predrasuda. Osvajate ono što je teško osvojivo ne razmišljajući o razlikama među polovima u svakodnevnom životu. Alpinizam je više od sporta, više od života" - poručuje ova hrabra žena.

SURDULIČANKA NA VRHU KILIMANDŽARA: Ljudi, penjite svoje visine i svoje planine BEZ STRAHA!

SURDULIČANKA NA VRHU AFRIKE: Valentina se popela na Kilimandžaro

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ona kaže da je svako penjanje poseban izazov za koji je potrebna snaga uma i tela. Valentina je iz tog razloga formirala Planinarsko društvo “Strešer” u Surdulici kako bi pružila šansu ne samo ženama već i muškarcima daosete šta znači biti na vrhu planine i to samo svojom voljom i snagom.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na pitanje ko sve može da se bavi alpinizmom, Zareva kaže:

"Planinarenje je sport kojim mogu da se bave sve psiho - fizički zdrave osobe. Planinarske akcije obuhvataju širi dijapazon, počev od pešačenja u prirodi i blažih uspona na manjim visinama, pa do visokogorstva i alpinizma na ekstremnim visinama…Visinu koju ćete popeti zadajete sebi vi sami, jer je ključ za otvaranje sopstvenih mentalnih i fizičkih rezervi, kao i pomeranje granica od nemogućeg ka mogućem jedino i samo u vašim glavama".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Društvo "Strešer" koje je osnovala, registrovano je početkom leta 2016. godine i broji 20 članova i članica.

"Trenutno su brojčano planinarke u prednosti, iako interesovanje među oba pola iz dana u dan sve više raste. To su osobe različite starosne dobi, obrazovanja, zanimanja, ambicija, temperamenta, karaktera, ali svi su oni na planini jedno - pre svega dobri ljudi, plemeniti, hrabri, disciplinovani, timski igrači koji su uvek u stanju da podele dobro i zlo, rušeći sopstvene psihičke barijere i jačajući sebe fizički. Ne kaže se slučajno: Čovek ima 100 lica u gradu, a samo jedno na planini. Ego ne opstaje na visinama preko 700 m. Svakako da u mom timu već prepoznajem osobe koje u sebi nose tu “glad” za osvajanjem visina, a za tu avanturu potrebni su utreniranost, hrabrost, istrajnost, samodisciplina i novac. Najjači ne odustaju, oni samo ostaju!" - kaže naša alpinistkinja.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ono što bi posebno istakla je osećaj koji je obuzima tokom povratka sa vrha.

"Sloboda koju osećate tokom uspona na planinu i silaska sa nje dok se divite njenim umetničkim delima - nema cenu !!! Čudan je to osećaj kada vam radost i sreća prosto skoče na grudi i ne daju vam da dišete, a vi u stvari osećate da tada i samo tada dišete punim plućima".

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Na pitanje da li je kao mala maštala o tome da će dostići visine o kojima mnogi i dalje sanjaju, Valentina kaže:

"Slutila sam da ću naći svoje mesto pod suncem, jer se ni kao mala nisam uklapala u ustaljene i “šematski prikazane" provincijske granice i vidike.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Zareva otkriva da li je pohvale (ili kritike) za poduhvate dobijala podjednako - i od žena i od muškaraca.

"Kao što ne mogu da generalizujem ljude uopšte, tako ne mogu ni žene , niti muškarce ponaosob. Svi smo mi različiti jer nam je smisao bitisanja u korenu različit. Imala sam dovoljno neprijatnosti od strane sujetnih, ljubomornih, smešno prepotentnih, nadmenih i muškaraca i žena. To me je ojačalo i učvrstilu moju želju dasvoj život oblikujem i prilagodim onome što volim. Svakako je mnogo veći broj onih koji se dive mojoj strasti , prihvataju, podržavaju, prate i bodre moje uspehe.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Ne planira da staje...Naprotiv, već ima plan koje će vrhove sledeće da osvaja.

"Postoji ponuda za Indijske Himalaje i vrh Stok Kangri na 6.153m, Peru- vulkan Misti na 5.822m, Akonkagva ,6.962m - najviši vrh Južne Amerike, ali za te uspone je potrebno puno para i neophodno je imati sponzore. U ovoj godini, najrealnijim za realizaciju su svakako Cugšpic, 2.964m - najviši vrh Nemačke i Grosglokner, 3.798m - najviši vrh Austrije.

Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

Za kraj nam je otkrila i šta bi bila tajna njenog uspeha.

"Vreme klizi kroz naše prste poput peska, zato uoči u čemu si najbolji i šta te čini srećnim. Pronađi svoju strast i usmeri svu svoju energiju ka tome. Ne takmičim se sa drugima. Takmiči se sa samom sobom, jer svako u životu treba da trči samo svoju trku."

(T. S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track