ČUDO U MIKULOVCU! 650 SRBA ŽIVI U LJUBAVI: Evo šta se desi kad se naš narod složi

JASTREPCU

ČUDO U MIKULOVCU! 650 SRBA ŽIVI U LJUBAVI: Evo šta se desi kad se naš narod složi

Srbija -

Do pre dve godine planinsko selo je bilo ratna zona, niko ni sa kim nije mogao, a onda su počeli da grade crkvu posvećenu Spasovdanu...

Do pre dve godine Mikulovac, planinsko selo i najviša tačka u kojoj se živi na Jastrepcu s prokupačke strane, bilo je prava ratna zona. Onda su meštani počeli da na temeljima nekadašnje crkve grade novu i odjednom se sve promenilo - sad su složni i primer pravog preporoda.U ovom selu najviše je živih kuća, a ima oko 650 stalnih meštana, od kojih je čak pedesetak do 30 godina. Jedina mana im je što imaju 20 neženja, te apeluju na devojke da dođu u taj kraj, koji je, kako kažu, lek i za dušu i za srce!- Ne znam da li je slučajnost ili ne, tek kad smo počeli da obnavljamo crkvu posvećenu Spasovdanu, sve se okrenulo. Odjednom su se svi ujedinili i od tada je živeti u ovom selu pravi raj. Kao pridošla pozivam devojke da ne beže od sela, već da slobodno dođu i vide naše momke. Svi su pošteni, fini momci, i grehota je da ostanu neženje. Koliko znam, nemamo nijedan razveden brak i to potvrđuje da ovo selo, možda zbog planinskog vazduha, živi zdravim porodičnim životom - kaže Mila Radovanović, koja sa suprugom ima troje dece.

Oslanjaju se jedni na druge... Ponosni na svoj novi sistem vrednosti
Oslanjaju se jedni na druge... Ponosni na svoj novi sistem vrednosti

Kroz čitavo selo sreću se vedri i nasmejani ljudi, spremni da ugoste stranca najbolje što mogu. Pokazuju nam započetu crkvu i hvale se da je sami obnavljaju iz temelja. Vode nas u jednu od tri prodavnice koje rade i odmah se od gazde dobija posluženje - kome pivo, kome sok.- Naši momci su radni, dobri, lepi i ružni, samo nam malo manjka žena. Zimi se više družimo i okupljamo, a neretko organizujemo zajedničku večeru ili ručak. Tada se lepo dogovorimo i priložimo prase ili jagnje, nešto pića, pite, sir, proju. Svaka žena umesi ponešto, pa zasednemo, i tako se, uz šalu, zadirkivanja i razgovor, dobro zabavimo. Kod nas je gost zakon, te pod izgovorom da njemu u čast spremamo gozbu, svi uživamo - kroz šalu kaže Goran Stamenković, zadužen za priču i zadirkivanje.On se priseća da nije oduvek bilo tako i da su se ranije vodili pravi mali ratovi.- Jednog dana nas nekoliko smo razgovarali da obnovimo crkvu. Najviša smo tačka sa ove strane i glupo je da imamo sve, a crkvu ne. Dogovor je bio da svi sutradan odemo da osmotrimo teren i krenemo u raščišćavanje, ali ujutro smo samo komšija Kocić i ja bili na dogovorenom mestu. Ipak, iz dana u dan bilo je sve više komšija koji su nam se priključivali i tako je sve počelo - kaže Goran.

To potvrđuje i predsednik mesne zajednice Mile Denić, koga zovu „kmet“. Nabrajajući šta sve ima Mikulovac, posebno naglašavaju školu u kojoj je 15 mališana u četiri razreda, a još toliko dece je ispod šest godina.- Imamo tri prodavnice i sve rade solidno, kafanu, asfalt skoro do svake kuće i ulično svetlo, rešili smo i problem s vodom, a meštani se bave voćarstvom i šumarstvom. Malo kuburimo s neženjama, među kojima sam, priznajem, i ja - šali se „kmet“ Mile.Ono što je primetno su vedra, nasmejana lica vrednih ljudi koji vole druženje i zabavu, pa koriste svaku priliku da se okupe. Imaju i internet, a osim dece, i stariji vole telefonske igrice, pa smo nekoliko puta tokom razgovora s njima čuli Toking Toma kako zove svoje igrače!

I Nemci bi pozavideliMAJSTORA IMA ZA SVAKI ZANATSelo su, kako kažu meštani, sačuvali kreč i šuma. Doskoro je bilo 15 krečana, a trenutno rade pet. Imaju majstore, i to školovane za skoro svaki zanat. Tako ih je ukupno 45, od kojih su čak sedam stolari.- Imamo limare, tesare, pintere, auto-mehaničare, varioce, keramičare, stolare, i iako su to sve sezonski poslovi, jedni drugima nameštamo mušterije. Nema više zavade i shvatili smo da nam je tako mnogo bolje. Zarada nije neka, ali kad se sve nakupi, dobro živimo. Nema kuće koja nema svu mehanizaciju i po dva automobila u dvorištu - ponosan na svoje selo, kaže Goran Denić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO: Vesti 13.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track