(FOTO) IŠČEZAO POPULARNI MURAL U NOVOM SADU Prekrečili ga, a sledećeg jutra na belom zidu dobili OVO
Foto: Facebook Printscreen Uživo Sa NS Ulica

Novosađani ogorčeni, uklonjeno umetničko delo

(FOTO) IŠČEZAO POPULARNI MURAL U NOVOM SADU Prekrečili ga, a sledećeg jutra na belom zidu dobili OVO

Srbija -

NOVI SAD - Na mestu murala koji je u centru Novog Sada 2009. godine iscrtao francuski strit-art umetnik Remed i koji je u četvrtak popodne iznenada prekrečen, jutros je osvanula očigledna poruka onima koji su ga uklonili.

Uklanjanje murala sa zgrade između Dunavske ulice i Trga republike izazvalo je ogorčenje Novosađana, a nije poznato ko je i zašto to uradio. Trojica radnika koji su prekrečila mural za manje od sat vremena, nisu na sebi imali oznake bilo kojeg preduzeća. Jedan od građana je za 021 naveo da su radnici nezadovoljnim Novosađanima rekli da će tu ponovo biti mural. Za sada iz lokalne vlasti nismo dobili informaciju o razlozima za prekrečavanje grafita, čiju je izradu svojevremeno finansirao baš Grad Novi Sad.

Predsednik udruženja koje se bavi oslikavanjem murala "New Point of Culture" Nenad Jelovac kaže da su i ranije postojali pokušaji da se ovaj mural ukloni, te da je to sramotno za sam grad. "Sve je urađeno bez ikakve najave, objašnjenja i niko se nije predstavio. To je tako urađeno sa namerom, jer oni koji su to uradili su znali da će izazvati nezadovoljstvo građana. Ljudi nisu shvatali poentu i suštinu murala. To je bio problem i sa lokalnom vlašću, a pogotovo crkve koja se nalazi pored, koja je htela da se tako nešto ukloni. Oni su pričali da su to demonske pojave i slično. Najsmešnije od svega je da Novi Sad, koji treba da postane Evropska prestonica kulture, dozvoli da se nešto uradi na takav način, da neko tek tako skloni mural svetski poznatog umetnika, zbog ko zna čega", poručuje Jelovac.

Komentarišući poruku koja je ostavljena nakon prekrečavanja murala Jelovac navodi da ona dolazi po zasluzi i da je to "minimalno što je moglo da se uradi". Podsetimo, francuski umetnik je izradio mural uz pomoć dva novosadska umetnika, Dušana Bjeljca i Mrdaka Luburića. Mural predstavlja veliku figuru koja pokreće manju ljudsku figuru, kao marionetu."Ovaj mural za mene predstavlja odnos između čoveka i velikih sila moći koje upravljaju svima nama, kao i simbol oslobađanja čoveka od njih", rekao je na otvaranju Remed.

Pokrovitelji tog projekta bili su Grad Novi Sad i švajcarski program za kulturu Pro Helvetia, a organizator je bila Umetnička asocijacija Inboks.

Pokušaja da se ukloni ovaj mural bilo je i ranije. Gradske vlasti su to planirale još 2012. godine, ali je, nakon protesta javnosti, "Poslovni prostor", sada Gradska uprava za imovinu, odustala od uklanjanja murala.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV UKRATKO SA RATKOM FEMIĆEM U 5 DO 5:Sačuvaj nas Bože ludaka za volanom!

(Radio 021)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track