(FOTO) UGAŠEN POŽAR KOD BUJANOVCA: Gorelo 20 hektara šume oko Svetog Ilije
Foto: Privatna Arhiva

Vatra aktivirala mine

(FOTO) UGAŠEN POŽAR KOD BUJANOVCA: Gorelo 20 hektara šume oko Svetog Ilije

Srbija -

VRANJE - Požar koji je pre dva dana izbio pored repetitora u šumi na području oko Svetog Ilije u bujanovačkoj opštini lokalizovan je, potvrđeno je Kuriru u Šumskom gazdinstvu u Vranju.

“Požar je u nedelju uveče došao sa privatnog poseda sa površine koja je već gorela u dva navrata, proširio se dalje na naše površine, i zahvatio površinu od 20 hektara” napominju u tom preduzeću.

Kako se saznaje radi se o miniranom području na kome je došlo i do eksplozije tri do četiri mine. Pucanje mina je uznemirilo meštane.

Prema rečima direktora Šumskog gazdinstva Dejana Ivanovića požar je lokalizovan štete nema, a ekipe Srbija šume su u pripravnosti.

- To požarište je već bilo, gori paprat i ono što je ostalo od prethodnog požara. Posle poslednjeg požara 2012. koji je u tom delu zahvatio veću površinu mi smo radili sanacione programe, sanaciju površina koje su gorele. Mi ne dozvoljavamo da se požar širi prekidamo požar na prolazima i putnim pravcima.

Taj predeo je opasniji zbog postojanja eksplozivnih sredstava koja su ostala posle rata, kao predeo u pograničnom delu – objašnjava Ivanović.

Požar je izbio u predelu nekadašnjeg sečišta i zahvatio područije bujanovačke opštine. Kako se saznaje postojala je opasnost o i za mlada rastinja ako se požar proširi, jer na tom području ima gorivnog materijala, upozoravaju nadležni.

U gašenju i lokalizaciji požara uključene su vatrogasne službe iz Bujanovca i Vranja, a na terenu su i radnici Srbijašuma. Iz Šumskog gazdinstva u Vranju apeluju na građane da ne pale nokontrolisano “strnjišta” oko njiva kako ne bi došlo do izbijanje požara i zahvatanja većih površina.

TEKST: T. Stamenković/FOTO Privatna arhiva

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VEST 04.04.2017: Ko je ubio 11 ljudi u moskovskom metrou?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track