Najnovije vesti

RODITELJI U KG VEĆ 3 DANA NE ŠALJU DECU U ŠKOLU: Drugak šutira, psuje i udara i učitelja i đake
Foto: Facebook Printscreen

Od škole traže da hitno reši slučaj

RODITELJI U KG VEĆ 3 DANA NE ŠALJU DECU U ŠKOLU: Drugak šutira, psuje i udara i učitelja i đake

Srbija
12:00h

KRAGUJEVAC - Roditelji učenika odeljenja II-3 Osnovne škole "Stanislav Sremčević" u Kragujevcu već tri dana ne šalju decu na nastavu i tako će biti sve dok škola ne nađe rešenje za problem sa učenikom tog odeljenja za kog kažu da fizički i verbalno maltretira i đake i učitelja.

Prema navodima roditelja, od škole je zatraženo da hitno reši taj slučaj vršnjačkog nasilja i pruži garancije za bezbednost njihove dece u školi. U zahtevu koji je upućen školi ne traži se da "problematičan" učenik bude isključen iz škole, nego da se premesti u drugo odeljenje ili da se sa njim radi u odvojenoj prostoriji.

Foto: Marina Lopičić/Ilustracija
Foto: Marina Lopičić/Ilustracija

Roditelji su revoltirani zbog pasivnog odnosa rukovodstva škole zbog čega su odlučili da od ponedeljka protestuju tako što decu neće slati u školu na nastavu sve dok ne dobiju potvrdu da će biti bezbedna. Roditelj jednog učenika II-3 rekao je Beti da je problem prisutan od početka školske godine, tako što jedan učenik maltretira ostale đake u odeljenju, šutira ih, udara, izražava se vulgarno, vređa učenike, pa i po nacionalnoj osnovi, crta žene bez glave i krvave, oružje, noževe, ometa nastavu na razne načine.

"Poznato nam je da je i prošle godine, kada je bio u drugom odeljenju, učiteljicu udario po oku. U drugom razredu je premešten u sadašnje odeljenje gde je nastavio da se ponaša isto, šutnuo je učitelja, a direktoru pokazivao zadnjicu", rekao je roditelj.

Zbog takvog ponašanja na nastavi je prisutna i majka tog đaka, a sa njim posebno rade i drugi nastavnici na času, ali problem nije rešen. Načelnik Školske uprave Goran Joksimović rekao je da se ovaj slučaj "prati već dve godine" i da u školi imaju problem da obuzdaju učenika koji zlostavlja i verbalno i fizički učenike i svog učitelja.

"Uvedene su neke mere, ali to nije dovoljno, škola mora da reaguje na odgovarajući način. Juče je bila inspekcija u školi da utvrdi da li je sve urađeno zakonski i poznato mi je da ima propusta", rekao je Joksimović.

On je naveo da se u rešavanje ovog problema uključio i Centar za socijalni rad u Kragujevcu koji je uradio studiju slučaja sa merama koje treba preduzeti. Direktor Centra za socijalni rad "Solidarnost" u Kragujevcu Momir Borić je rekao da je slučaj složen, rešava se "multidisciplinarno" i kroz rad sa porodicom učenika i školom. "Ne srećemo se prvi put sa takvom situacijom ali za njeno rešavanje je potrebno i vreme i razumevanje", rekao je Borić.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...