SRAMOTA U KUČEVU: Izgubili pacijenta u ustanovi za odrasle i starije

Novi skandal

SRAMOTA U KUČEVU: Izgubili pacijenta u ustanovi za odrasle i starije

Srbija -

Štićenik doma izašao a da to niko nije primetio, pao usled nemoći i ležao u neizgrađenoj kući skoro sat vremena

U domu za stara lica u Kučevu, pored toga što su u sanitetskom vozilu prevozili pečene prasiće i cepanice, uspeli su i da izgube pacijenta!Štićenik doma J. L. (74) 29. marta je izašao iz ustanove a da to niko nije primetio, pa je, star i nemoćan, pao u jednoj neizgrađenoj kući i pola sata bespomoćno ležao dok ga iz komšiluka nisu primetili i pozvali pomoć.- Video sam starca kako leži. Bio je dezorijentisan i uplašen. Nije mogao sam da se podigne. Prepoznao sam ga i odmah pozvao dom, nisam želeo da ga pomeram jer sam se plašio da je povređen - priča za Kurir mladić koji živi nedaleko od mesta gde je štićenik doma pronađen.

Uplašili se da je mrtav... Bili su zabrinuti kada su došli
Uplašili se da je mrtav... Bili su zabrinuti kada su došli

On kaže da radnici u domu, koji su došli za nekih pola sata, nisu ni znali da je starac napustio ustanovu.- Došla je sestra i još jedan radnik. Podigli su starca i odveli ga nazad. Niko ga nije ni tražio. Čovek je tu mogao i da umre da slučajno nisam naišao i video ga. Strašno je koliko se ne vodi računa! - kaže naš sagovornik, koji je revoltiran snimio šta se dešavalo.- Da li je živ? - čuje se na snimku glas zaposlenog u domu dok prilazi starcu.- Šta radiš? Šta tražiš tu? - ponavljali su dok ga dizali.- Ustani, mučeniče! Je l‘ ti dobro, jesi li udario glavom?- Nisam - odgovara starac skoro nečujno.Inače, Kurir je nedavno objavio i fotografije na kojima se vidi da su zaposleni u domu, suprotno svim higijenskim propisima, u sanitetskom vozilu, pored starih i ozbiljno bolesnih pacijenata, prevozili i drva za ogrev i pečene prasiće.

Ovde su ga pronašli... Neizgrađena kuća
Ovde su ga pronašli... Neizgrađena kuća

Centar za socijalni radBIO JE PRIPIT, ON JE KRIVSvaki izlazak evidentira dežurni portir. Pod stalnim nadzorom su lica koja su lišena poslovne sposobnosti i lica čije stanje zahteva stalnu medicinsku negu. Licu koje ste naveli nije potreban nadzor. U svakodnevnim izlascima nije u obavezi da se bilo kome javi. Preduzete su mere zbog povrede kućnog reda zbog dolaska u ustanovu u pripitom stanju - istakla je Slađana Maranović Nikolić, direktorka Centra za socijalni rad, u čijoj je nadležnosti i Ustanova za odrasle i starije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track