NASTAVAK REFORMI: Smenjena četiri direktora Kliničkog centra Niš
Foto: M.M.

NASTAVAK REFORMI: Smenjena četiri direktora Kliničkog centra Niš

Srbija -

NIŠ - Uprava niškog Kliničkog centra krajem prošle nedelje, smenila je direktore Klinika za neurohirurgiju, neurologiju, nefrologiju i plastičnu hirurgiju, a prema nezvaničnim informacijama, tu nije kraj.

U najkraćem mogućem periodu, još tri bolničke „jedinice“ dobiti novo rukovodstvo.

Kako je naveo generalni direktor prof. dr Zoran Radovanović, razlog ovih, ali i najavljena smena drugog medicinskog kadra, koji je na nekim rukovodećim mestima, isključivo je, poboljšanje kvaliteta lečenja pacijenata.Umesto dosadašnjeg direktora neurohirurgije prof. dr Nebojše Stojanovića, na čelu ove Klinike postavljena je doc. dr Vesna Nikolov, dok će u fotelju prof.dr Mirjane Spasić- Parlić, dosadašnje direktorke Klinike za neurologiju, nadalje sedeti prof.dr Miroslava Živković, piše Građanin.

Promene nisu zaobišle ni Kliniku za nefrologiju, te je na mesto prof.dr Radmile Veličković- Radovanović, koja je do pre nekoliko dana rukovodila ovom organizacionom jedinicom, postavljena prof. dr Branka Mitić, dok će prvi čovek Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju umesto dr Jadranke Paravine u narednom periodu biti dr Predrag Kovačević.

Sve ove kadrovske promene, prema tvrdnjama čelnika niškog Kliničkog centra, sprovedene su, su i pre svega zbog transplantacionog programa koji se radi ovde, a koji je od velike važnosti za preko 2,5 miliona pacijenata koji gravitiraju ka Nišu, te se i na čelu tima za transplataciju, od pre nekoliko dana nalazi dr Dragiša Ljubenović, „do juče“ pomoćnik direktora KC za anesteziju.

Sve promene vezane su za bolji kvalitet rada KC, a u interesu pacijenata, jer sam sve radio u konsultaciji sa svojim timom i smatrali smo da je dobro da dođe „mlađa krv“, jer imamo mnogo savrmenije aparate i metode, i tek će nova zgrada biti opremana, kao npr. najsavremeniji elektronski mikroskop za neurohirurške operacije, zbog čega ćemo biti referentna Ustanova, pojašnjava Radovanović, koji je naglasio da su ove promene dobre i šaljivo dodao, da je, kad već stalno svi pričaju o promenama, one trebalo i da se dese.

Generalni direktor jedne od najvećih Ustanova tercijarne zdravstvene zađitie u zemlji istakao je da nijedna smena nije usledila zbog povreda etičkog kodeksa, radnih zaduženja, itd. Kako je objasnio, neki od smenjenih, ili onih koji će biti u narednim danima, na tim pozicijama su po čitavu deceniju, te je svakako novo rukovodstvo dobrodošlo za naredni period.

- Ja sam još nakon novogodišnjih praznika, jer sam znao da ću ostati direktor, zamolio sve da shvate da u hodu sa vremenom i praksa treba da se menja, jer su mnogi do sada promenili razne rukovodeće garniture i ostali na čelnim pozicijama, tako da želim da to bude povezano sa direktorom KC, odnosno svako ima svoj tim, koji sastavlja i koji traje, ako radi dobro, koliko i traje mandat, veli direktor Zoran Radovanović.

Osim smena u lekarskom delu, i izgradnja nove zgrade Kliničko bolničkog centra, čije opremanje uveliko traje, imenovana je i nova šefica tehničke službe, inžinjer Suzana Đorđević.

Niški Klinički centar osim 8 centara ima ukupno 20 Klinika, a kada planirane kadrovske promene budu završene, iz Uprave procenjuju da će gotovo trećina njih imati nova rukovodstva.

(N.Marković/Građanin)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track