Najnovije vesti

(FOTO) MALIŠANI ZA PRIMER: Učenici iz Čačka obnovili gnezda belim rodama
Foto: DZPPS PticeSrbije

Svaka čast!

(FOTO) MALIŠANI ZA PRIMER: Učenici iz Čačka obnovili gnezda belim rodama

Srbija

ČAČAK - Učenici i nastavnici iz Osnovne škole „Đeneral Marko Đ. Katanić“ iz sela Bresnica nadomak Čačka danas su postavili novo gnezdo za bele rode.

Prošlogodišnje gnezdo koje su rode svile na starom boru ispred škole uništila je oluja, pa su brižni meštani odlučili da im pomognu. Dragocenu pomoć za postavljenje novog gnezda dalo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije koje je doniralo metalnu platformu.

Foto: Promo
Foto: Promo

Svaki od učenika u platformu je upleo po jednu granu simbolično pomažući svojim letećim komšijama u gradnji novog i bezbednijeg doma. Gnezdo je potom podignuto na betonski stub u blizini škole. Akciju je u saradnji sa školom organizovalo čačansko udruženje „Sove na oprezu“.

"Bela roda je u narodu dobro poznata i omiljena ptica selica. Pored toga, to je strogo zaštićena vrsta i o njenoj sudbini dužni smo da brinemo", kaže Milan Ružić iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i upozorava: „Bele rode u Srbiji nažalost često stradaju na gnezdima usled strujnog udara, a najbolji način da to sprečimo jeste postavljanje platformi koje izdižu gnezdo iznad električnih vodova“.

Foto: Promo
Foto: Promo

Sa dolaskom proleća u naše krajeve bele rode vraćaju se sa seobe. Odmah po dolasku rode su zaokupljene izgradnjom i renoviranjem gnezda.

"Postavljanje platforme za gnežđenje belih roda je svojevrstan praznik u Šumadiji gde su gnezda ovih ptica izuzetno retka", kaže koordinator programa "Proleća uživo" za Srbiju, Slobodan Knežević i dodaje: "Želimo da deca dožive prirodu i pozivamo sve mlade pustolove da nam se pridruže u praćenja prolećne seobe belih roda, seoskih lasti, crnih čiopa, kukavica i pčelarica."

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Šta je Tomislav Nikolić poručio studentima koji protestuju?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...