Kako bi goste na Uskrs oduševile izgledom korpe sa jajima, domaćice, osim što stalno izmišljaju nove tehnike farbanja, sve češće šaraju i guščija, pačija, ćureća jaja, kao i jaja od morke. Za najjači utisak oslikavaju se i nojeva jaja, ali u uskršnjoj korpi se obično nađe po jedno zato što po komadu košta 3.000 dinara.Radivoj Olćan, vlasnik farme nojeva kraj Zrenjanina, kaže da pred Uskrs građani kupuju kako sveža jaja tako i prazne ljuske.- Tokom cele godine ljudi kupuju ljuske jajeta, a pred Uskrs pazare i živa nojeva jaja, da bi ih šarali za praznik, rezbarili i na razne načine ukrašavali. Svašta rade. Najviše ih kupuju crkve i manastiri jer postoji verovanje da u prostoriji u kojoj stoji ljuska nojevog jajeta nema paukova. I u Hilandaru drže nojeva jaja - kaže Olćan.Iako oslikana nojeva jaja lepo izgledaju, Olćan smatra da ih je šteta kuvati jer se od jednog može napraviti kajgana kao od 30 kokošjih jaja.- Sveže nojevo jaje teško je između 1,2 i 1,5 kilograma, a košta 3.000 dinara, dok ljusku prodajemo za 1.500 dinara - ističe Olćan i preporučuje onima koji planiraju da ih šaraju da to rade samo sa jedne strane da bi se videlo da je pravo jaje, a ne veštačko.Goran Pavlović, vlasnik farme u selu Riljac, koji u jatu ima između 400 i 500 koka, patki, gusaka i morki ili misirki, kaže da je pred Uskrs najveća potražnja za jajima misirke, zato što su najtvrđa.- Kažu, uzmite misirkino jaje i sigurno ćete pobediti u tucanju. Za Uskrs je veoma velika tražnja za jajima. Traže se dosta i pačja jaja, koja su mnogo zdravija od kokošjih jer u njima ima manje holesterola, a lekari ih preporučuju ljudima koji su alergični na kokošja. U zavisnosti od tvrdoće, guščija, pačja i morkina jaja se kuvaju od tri do šest minuta - ističe Pavlović.
KOKOŠJA JAJA ĆUREĆA JAJA JAJA MORKE (MISIRKE) NOJEVA JAJA GUŠČIJA JAJA PAČJA JAJA
Foto: Peter Steyn
POGLEDAJTE BONUS VIDEO:
Pridržavajte ovih saveta i vaša jaja će biti tvrda kao kamen!