BLACE OKUPIRALO ALABAMU: Topličani na razmeni đaka i studenata u Americi!
Foto: Biljana Roganović

Serbia fellowship experience

BLACE OKUPIRALO ALABAMU: Topličani na razmeni đaka i studenata u Americi!

Srbija -

BLACE/ALAMABA - Zahvaljujući programu razmene mladih Serbia fellowship experience, koji sprovode studenti Univerziteta Alabama, delegacija mladih iz Blaca na čelu sa predsednikom Opštine Zoranom Jozićem provela je devet dana u SAD u službenoj poseti Univerzitetu Alabama i Ambasadi Republike Srbije u Vašingtonu.

Sa Jozićem je išlo nekoliko studenata i srednjoškolaca, a odluku o tome ko će ići doneo je Univerzitet Alabama, koji je delimično finansirao troškove.

- Jedno zaista nesvakidašnje iskustvo za sve nas, posebno za mlade koji su po prvi put izašli iz Srbije. Ono što je najvažnije, dogovorili smo dugoročnu saradnju i razmenu studenata, što znači da će već od naredne školske godine nekoliko naših učenika četvrtog razreda srednjih škola i studenata otići na završetak školovanja u Alabamu. Taj sporazum potpisujemo 12. aprila, kada će delegacija Univerziteta posetiti Blace i Niš- najavio je Jozić.

Foto: Biljana Roganović
Foto: Biljana Roganović

On dodaje da je ovo bila prilika da se blački srednjoškolci i studenti upoznaju sa školstvom u Americi i da uporede sisteme. Ovo putovanje iskoristili su i za upoznavanje američke kulture, kroz posete istorijskim znamenitostima. Tako je na sve značajan utisak ostavio NASA muzej u Alabami. Tokom boravka u Vašingtonu blačku delegaciju je ugostio i ambasador Republike Srbije u Americi, Đerđ Matković, koji je dao svoju podršku u produbljivanju saradnje.

Opština Blace i Univerzitet Alabama sarađuju od 2010. godine i do sada u više navrata boravili su studenti ovog Univerziteta u Blacu. Ovo je prvi put da je poseta uzvraćena.

(B. R./Foto: Biljana Roganović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track