(FOTO) POLIGON BOROVAC KOD BUJANOVAC: Vojska Srbije pokazala svoje umeće
Foto: VS

Inžinjerijska četa

(FOTO) POLIGON BOROVAC KOD BUJANOVAC: Vojska Srbije pokazala svoje umeće

Srbija -

Na poligonu „Borovac“ kod Bujanovca jedinice Vojska Srbije i Evropske komande Oružanih snaga SAD izvele su zajedničku obuku.

Zajedničku obuku realizuju na osnovu Plana bilaterarne vojne saradnje za 2017. godinu, deo pripadnika inžinjerijske čete 3. brigade Kopnene vojske deklarisane za učešće u multinacionalnim operacijama, sa pripadnicima inžinjerijskog bataljona Evropske Komande Oružanih snaga SAD, na poligonu „Borovac” u blizinibaze „Jug” i strelištu „Vrtogoš”, u aprilu 2017. godine.

Zajednička obuka predstavlja nastavak saradnje inžinjerijskih jedinica Vojske Srbije i EK OS SAD započete u toku prošle godine.

Foto: VS
Foto: VS

Cilj zajedničke obuke je unapređenje ključnih sposobnosti inžinjerijske čete i sticanje iskustva pri radu u međunarodnom vojnom okruženju, kao i dodatna obuka pripadnika inžinjerijske čete Vojske Srbije na inžinjerijskim sredstvima EK OS SAD, koja treba da budu predmet donacije američke strane do kraja 2017. godine.

Radi se o pet inžinjerijskih mašina i dva motorna vozila samoistovarivača.

Na obuci ukupno učestvuje 29 pripadnika VS i 19 pripadnika EK OS SAD.

Foto: VS
Foto: VS

Na poligonu „Borovac” u prvoj fazi realizovano je inžinjerijsko-geodetsko izviđanje deonice puta, a u drugoj fazi, nastavljeno je sa rekonstrukcijom puta.

Pored toga, izrađena je jednozidna jednospratna konstrukcija mosta „Bejli“ dužine 12 metara, koja je kasnije postavljena preko suve prepreke.

Foto:VS
Foto:VS

Na strelištu „Vrtogoš” realizovani su radovi na mašinskom iskopu zemljanog materijala, a u slobodno vreme organizovane su posete kulturno-istorijskim znamenitostima i manastirima u okolini Vranja.

"Tokom aktivnosti obostrano je konstatovano da je cilj zajedničke obuke ostvaren u potpunosti, odnosno da su inžinjeri VS osposobljeni za rukovanje inžinjerijskim mašinama iz sastava EK OS SAD, da su unapređene ključne sposobnosti čete, kao i da će iskustvo stečeno pri radu u međunarodnom vojnom okruženju imati pozitivan uticaj na razvoj projektovanih sposobnosti inžinjerijske čete u celini. U maju 2017. godine planiran je nastavak zajedničke obuke", navedeno je u saopštenju Vojske Srbije.

(T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track