(FOTO) GRAD VELIČINE ORAHA RASTURIO JUG SRBIJE: Veliko nevreme opustošilo voćnjake
Foto: Nemanja Pančić

Nepogoda

(FOTO) GRAD VELIČINE ORAHA RASTURIO JUG SRBIJE: Veliko nevreme opustošilo voćnjake

Srbija -

Pirot je zahvatilo veliko nevreme, praćeno olujnom kišom i gradom. Juče je u Aleksincu padao grad veličine oraha.

Nevreme sa gradom veličine lešnika pogodilo je večeras područje grada Pirota. Grad se, međutim, brzo otopio, a kiša je prestala.

Prema rečima koordinatora Gradskog štaba za vanredne situacije Sretena Savova, nevreme je trajalo desetak minuta, grad je pao i u samom Pirotu, prenosi Blic.Savov je rekao da za sada nema nikakvih informacija sa terena da je nevreme nanelo štetu na objektima kao ni da je bilo ko od građana bio ugrožen jer je nevreme kratko trajalo.

On je dodao da su na terenu, prate situaciju kao i da su spremni da reaguju ako bude potrebno.

Zasade šljive, kajsije, lešnika i drugog voća i vinograde juče je nekim Aleksinčanima “obrao” grad veličine oraha koji je padao skoro 3 sata. Zasad nije poznato koliku je štetu nevreme napravilo, jer u niškoj Poljoprivrednoj stručnoj službi, koja je zadužena i za teritoriju opštine Aleksinac, kažu da nisu ni znali da je padao grad.

U Radarskom centru u Kruševcu, koji je nadležan za protivgradne rakete na teritoriji Aleksinca, kažu da je na nekim manjim površinama na tom području grad juče bio jačeg intenziteta, ali da šteta nije bila velika.

Na sajtu Republičkog hidrometeorološkog zavoda piše da je u jugoistočnoj Srbiji danas i sutra na snazi narandžasti meteo alarm, što znači da je “vreme opasno” i da vremenske pojave mogu da prouzrokuju materijalnu štetu i budu opasne po ljude i životinje. Upozorava se da ljudi budu obazrivi i da prate savete koje daju nadležne službe.

Usled pojave gradonosnih oblaka na teritoriji Srbije, posebno u pograničnom delu sliva reke Drine, ukupno je ispaljeno 436 protivgradnih raketa, saopštio je danas Republički hidrometeorološki zavod.Kako je navedeno, juče je po nalogu RHMZ-a dejstvovano sa 10 Radarskih centara, a je najveći intenzitet sugradice i grada registrovan je na teritoriji Ljubovije, Krupnja, Osečine, Valjeva, Brusa i Aleksinca.Iz RHMZ-a kažu da je najviše raketa ispaljeno u Ljuboviji i Osečini.

Cilj ispaljenih raketa je obezbeđivanje maksimalne zaštite i najvećeg mogućeg umanjenja posledica po ljude, useve i drugu fizičku imovinu.

U saopštenju se navodi da će RHMZ, kao i druge nadležne ustanove nastaviti sa koordinisanim aktivnostima kako bi se u najvećoj mogućoj meri izbegle ili umanjile eventualne posledice elementarnih nepogoda.

Iz Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, takođe, podsećaju da su njihove strucne ekipe na terenu kako bi se što pre pristupilo proceni stanja na terenu, ali i pružili saveti i instrukcije poljoprivrednim proizvođačima kakve agrotehničke mere treba da primene.

POGLEDJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14h UŽIVO: Zašto je došlo do razdora u grupi “Protiv diktature”?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja