STAZAMA HEROJA STALJINGRADA: Budući srpski komandosi na PAKLENOM vojničkom drilu u Rusiji
Foto: Subotica.com

Obuka kod ruskih specijalaca

STAZAMA HEROJA STALJINGRADA: Budući srpski komandosi na PAKLENOM vojničkom drilu u Rusiji

Srbija -

U okviru državnog programa Patriotsko obrazovanje građana Ruske Federacije od 2016 - 2020 godine, koji je odobren od strane Ruske vlade, održan je uskršnji vojno-patriotski Međunarodni kamp mladih posvećen 75. godišnjici bitke za Staljingrad.

Deca ratnih veterana Srbije besplatno su, u organizaciji “Udruženja učesnika oružanih sukoba na prostoru bivše Jugoslavije”, učestvovala u kampu "E.N.O.T. CORP", gde su srdačno primljena i gde su, po rečima Aleksandra Panića, predsednika ratnih veterana u Subotici, dostojanstveno predstavili Srbiju i Udruženje u celini.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Ciljevi kampa su bili konsolidacija aktivnosti vojnih sportskih disciplina i vojno-patriotskih omladinskih klubova da se uspostavi rad i prijateljski odnos među njima, solidarnosti i uzajamna pomoć, zatim razvoj vojno-sportskih veština da snagom duha, genijalnosti i sposobnosti prevaziđu razne teškoće, usvajanje zdravog načina života, potom jačanje prijateljstva, jedinstva i uzajamne pomoći, kao i formiranje i jačanje duhovnog jezgra vojno-patriotskih pokreta, obnova i jačanje svesti današnje omladine u skladu sa pravoslavnim tradicijama, učenje istorijskih korena otadžbine.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Deca su programom mogla da steknu minimum potrebnog znanja o raznim vojnim disciplinama kao što su: individualna i grupna taktika, obuka iz oblasti ratne medicine, alpinistička obuka, preživljavanje, Laser tag vežbe gađanja, snajperska obuka, bezbednosti u zoni borbenih dejstava, komunikacije, rukovanje oružje (pištolj, kalašnjikov), inženjerijska i izviđačka obuka, bacanje noževa, kao i borilačke veštine.

Obuka je vršena, sa akcentom šta je stvarno potrebno u praksi sa stručnim i iskusnim instruktorima. U raznim disciplinama deca iz Srbije su se ravnopravno takmičila sa ostalom decom i osvojila prvo mesto u gađanju snajperom.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Put Rusije je putovala ekipa, jedanaestoro dece takmičara i pratioci. Između ostalih subotički deo ekipe činio je Boris Bašaragin, učenik osmog razreda OŠ "Jovan Jovanović Zmaj", koji je sa nama podelio utiske.

- Putovali smo kroz pet evropskih zemalja, kao što su Mađarska, Slovačka, Poljska, Belorusija i Rusija. Po dolasku u kamp, Garnizon A, priređena nam je velika dobrodošlica Rusa, Kozaka i Rumuna koji su već bili u kampu. Prvi radni dan i zadaci su bili postrojavanje i sve ostale naredbe u stroju. Rukovanje replikama vatrenog oružja (puška, pištolj, bomba), kao i večernja obuka prve pomoći i zaštite.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Drugi radni dan, garnizon se budi u 7 ujutru, sledi smotra, jutarnja gimnastika, zatim takmičarska igra 10 na 10, Laser tag (slično kao paintbal). Uveče druženje uz logorsku vatru. Treći dan započei smo jutranjim zagrevanjem sa pešadijskim preprekama, uz praćenje dimnih bombi i zvukova ispaljenih hitaca, zatim nastavili bacanjem noževa, taktičkom obukom za pešadijski napad i odbranom od protivnika, borilačke veštine odbrane i samoodbrane, dok smo se popodne uputili za Moskvu i premali za put kući. Moram reći da je za mene ovo nezaboravno iskustvo. - rekao je Boris

Kao član grupe iz Subotice bio je Strahinja Mrvoš iz Bajmok, učenik prvog razreda Hemijsko-tehnološke škole "Lazar Nešić" u Subotici.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

- Na put smo krenuli 27. aprila, iz Subotice nas je ispratio i poželeo srećan put predsednik ratnih veterana u Subotici. Vođa puta za Moskvu je bio Željko Vukelić, predsednik udruženje veterana iz Novog Sada. Put za Moskvu trajao je dva dana sa tim što smo prespavali u Belorusiji. Istog dana po dolasku, počeli smo sa obukom. Obuka je bila veoma naporna i raznovrsna. Starešine koje su nas obučavale su visoki obrazovani ruski oficiri sa završenom specijalnom obukom za preživljavanje na terenu u svim uslovima. Sama obuka je trajala tri dana. Zadnjeg dana obuke polagali smo psiho-fizički test koji smo svi uspešno položli. Posle završene obuke išli smo u obilazak Moskve, a meni je najupečatljiviji utisak ostavio Crveni trg. Bilo je ovo nezaboravno iskustvo za mene koje ću pamtiti celog života. - prepričava Strahinja.

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Predsednik udruženje UOSYU u Subotici, Aleksandar Panić, istakao je da sa svojim saradnicima i roditeljima vodi računa o osmeravanju dece ka zdravom načinu života.

- S obzorom da je današnje vreme u kojem naša deca žive obojeno kompjuterizacijom, gde se javljaju deformiteti kičme i drugo, narkomanijom, prostitucijom, drugim porocima i zavisnošću, organizacija želi da zaštiti današnju omladinu na i ovakav način. Iako će i ovaj vid sportskog nadmetanja nekom da zasmeta, mi smo svesni svega, svih pozitivnih ohrabrenja a i negativne kritike, ali za sada samo mogu reći da su naša deca zdrava i žive u takmičarskom duhu.- dodaje Panić

Foto: Subotica.com
Foto: Subotica.com

Panić je izrazio nadu da će se u dogledno vreme napraviti projekat sličnog kampa i u Subotici jer kako kaže grad raspolaže resursima. On smatra da bi "Laser tag" i "Airsoft"u Subotici doprineli još boljoj turističkoj ponudi grada s obzirom da je ovaj rekreativni sport mnogo popularan u Evropi i svetu.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(VIDEO) SRPSKA TRUBA OSVOJILA RUSE: Zaigralo se naše kolo u SRCU MOSKVE na Dan pobede!

(Subotica.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track