U Vojvodini porast obolelih od polnih bolesti
Foto: KURIR

U Vojvodini porast obolelih od polnih bolesti

Srbija -
Od polnih bolesti u maju mesecu je obolelo 77 osoba, od čega je najviše, 53, obolelo od genitalne hlamidijaze, rekla specijalista epidemiologije sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine Dragica Injac

NOVI SAD - U Vojvodini je u maju mesecu prijavljeno 51 odsto više obolelih od polnih bolesti u odnosu na prethodni period, izjavila je specijalista epidemiologije sa Instituta za javno zdravlje Vojvodine (IZJZV) Dragica Injac.

"Od polnih bolesti u maju mesecu je, prema prijavama, obolelo 77 osoba, od čega je najviše, 53, obolelo od genitalne hlamidijaze", rekla je Injac na redovnoj konferenciji za novinare na kojoj je prezentovana epidemiološka situacija zaraznih bolesti u pokrajini i stanje životne sredine u Novom Sadu.

Ona je dodala da je 17 osoba obolelo od parenteralnih hepatitisa (B i C) koji predstavljaju značajanepidemiološki problem zbog, kako je objasnila, teškog kliničkog toka i "često doživotnog nosilaštva virusa".

Prema rečima Dragice Injac, ostale polne bolesti se po pravilu registruju pojedinačno, a u prethodnom periodu prijavljena su po tri slučaja sifilisa i gonoreje i jedan slučaj HIV-a.

Ona je kazala da za ovakvo povećanja broja obolelih nema nekog racionalnog objašnjenja osim da su ginekolozi ažurnije prijavljivali obolenja, pre svega genitalnu hlamidijazu, koja je, kako je rekla, vodeća polna infekcija.

Na teritoriji AP Vojvodine, kako je kazala Injac, tokom maja meseca registrovana su ukupno 6.162 slučaja zaraznih bolesti koje podležu obaveznom prijavljivanju, što je na priblizno istom nivou kao i u prethodnom periodu.

"Ono što je uočljivo je smanjenje broja respratornih infekcija, a povećanje broja crevnih zaraznih bolesti", rekla je Injac, dodajući da je to uobičajena pojava za ovaj period godine.

Prema iznetim podacima, u Vojvodini je registrovano 289 obolelih od upale pluća, što je za 26,6 manje nego u prethodnom mesecu. Zabeležena su i 22 slučaja tuberkuloze i 59 slučajeva infektivne mononukleoze.

Do značajnijeg povećanja obolelih je, prema podacima IZJZV, došlo u grupi vektorskih bolesti, a prijavljeno je 60 slučajeva lajmske bolesti i jedan slučaj malarije, importovan iz Gabona.

Prema rečima specijaliste higijene Milice Popović, u maju je izvršena analiza 558 uzoraka vode za piće iz Fabrike vode i vodovodne mreže i utvrđena je ispravnost 536 uzoraka, odnosno 96 procenata. Mikrobiološka ispravnost je 99,8 odsto, ili kod 557 uzoraka, a fizičko-hemijska ispravnost 96,2 odsto.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track