NESLOGA U SPC: Penzionisani episkop Kačavenda posvađao vladike

Sukob zbog kontroverznog episkopa

NESLOGA U SPC: Penzionisani episkop Kačavenda posvađao vladike

Srbija -

Na Saboru zatraženo da bivši episkop zvorničko-tuzlanski bude izmešten iz luksuznog dvorca u Bijeljini, ali su se pojedinci tome usprotivili

Vasilije Kačavenda, umirovljeni episkop zvorničko-tuzlanski, posvađao je vladike Srpske pravoslavne crkve na zasedanju Sabora!Kako otkriva izvor Kurira, vladike su se podelile oko toga da li on i dalje treba da uživa u manastiru Svete Petke u bjeljinskom naselju Pet jezera, gde dane provodi u luksuznom dvorcu, ili ga treba premestiti u neku skromniju svetinju.- Ovo pitanje je na Saboru izazvalo veliku polemiku. Deo vladika je bio izričito za to da se njemu dodeli skromniji smeštaj, jer je nedopustivo da uživa u raskoši dvorca koji se nalazi u sklopu manastira Svete Petke. Njemu se godinama na teret stavljaju teške optužbe, poput onih za pedofiliju i seksualno uznemiravanje, a mnoge od tih stvari nikada nisu osporene, pa je, kako su smatrale neke vladike, primerenije da grehe okajava u nekom smeštaju koji nije tako luksuzan - priča izvor Kurira:

Zaslužio da ostane

- Međutim, drugi deo vladika SPC je podigao glas smatrajući da Kačavendu ne treba dirati, jer je decenijama verno službovao u tom kraju i vernici ga izuzetno poštuju, pa je zaslužio da tu ostane i sada.Ide na Frušku goruSagovornik Kurira podseća da je i vladika Hrizostom, Kačavendin naslednik, nedavno tražio od Sinoda SPC da umirovljenog episkopa izmesti ne samo iz manastira Svete Petke već i iz čitave Eparhije zvorničko-tuzlanske, pa se tako pominjalo da bi on novi smeštaj mogao da dobije u Šišatovcu na Fruškoj gori. Takođe, Hrizostom je svojevremeno tražio od Kačavende da izmesti i grobnicu koju je za sebe napravio u manastiru Svetog Vasilija Ostroškog, u centru Bijeljine, ali on tu naredbu nije poslušao.U SPC juče niko nije želeo zvanično da se oglašava ovim povodom, jer je dogovoreno da ne daju izjave dok traje zasedanje Sabora. Ni od Kačavende, koji je penzionisan 2013, nije bilo moguće dobiti komentar.

O čemu se raspravljaTEODOSIJU SMANJUJU ZADUŽENJA, JOVANA NE SMENJUJUVladika raško-prizrenski Teodosije je na zasedanju Sabora zatražio da bude oslobođen dela obaveza, saznaje Kurir. On je, osim upravljanja raško-prizrenskom eparhijom, zadužen i da se stara o niškoj eparhiji dok ona ne dobije novog episkopa, rektor je prizenske bogoslovije, a uz sve to je i jedan od petorice članova Sinoda. Budući da je to preveliki posao, zamolio je vrh SPC da bude oslobođen nekih zaduženja. Takođe, netačno je i da je, kako se pisalo u medijima, pokrenuta peticija da se smeni episkop šumadijski Jovan.

Ekipa Kurira

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track