KIKINĐANI MUČE MUKU: Apoteke prazne, farmaceuti bez plata, po lekove kod privatnika
Foto: S.U.

Čeka se rasplet

KIKINĐANI MUČE MUKU: Apoteke prazne, farmaceuti bez plata, po lekove kod privatnika

Srbija -

KIKINDA - Ko će, kada i kakvu spasonosnu terapiju prepisati Apotekarskoj ustanovi “Kikinda” pitanje je koje već duže vreme muči četrdesetak zaposlenih.

Obeshrabrujuća "klinička slika" u vidu duga dobavljačima od oko 80 miliona dinara, skoro praznih rafova i zarada koje debelo kasne, ne uliva nadu u brzo ozdravljenje.

Dva lokala u centru grada ostala su bez struja, a račun ustanove u blokadi je još od 8. marta.

Oni koji su imali sreće, a radi se o magistrima farmacije, uhlebljenje su pronašli u privatnim apotekama. Ostaličekaju rasplet i priznaju da su poslednju zaradu primili još u februaru. Bolna tema našla se prethodnihdana u fokusu sednice gradskog Saveta za zdravsto.

Foto: S.U.
Foto: S.U.

"Svesni smo da je građanima neophodno obezbediti uslove da do leka dođu u bilo koje doba dana i noći, ali državne apoteke tom zadatku ne mogu da odgovore. Apotekarska ustanova “Kikinda” je u blokadi. Rešenje postoji, ali u ovom trenutku nismo u stanju da ništa učinimo jer postoje zakonske prepreke", kaže dr Milovan Blažić, predsednik Saveta za zdravstvo.

Kao preduslov za izlazak iz agonije, dr Blažić vidi usvajanje novog zakona o apotekama, koji je u fazi nacrta.

"Mogli bismo da u zakup izdamo sve apoteke, ali to ne možemo da sprovedemo u delo dok nam resorno ministarstvo zakonom ne dozvoli. Nacrt zakona o apotekama predviđa ovakvo rešenje. Mi smo preciziralitri najvažnije stvari. Putem zakupa prebićemo dugove, a građanima će dobijanje medikamenata biti dostupno svakodnevno, svih 24 sata. Sadašnje radnike trebalo bi da preuzmu privatne apoteke", ukazuje dr Blažić.

Nezavidna situacija u kojoj se našla kikindska Apotekarska ustanova nije, nažalost, jedini slučaj propadanja državnih apoteka. Ona raspolaže sa 14 objekata - pet u gradu i devet u selima, a za lokale je interesovanje pokazalo nekoliko farmaceutskih kuća.

U po noći po pilule kod privatnika

Dok zaposlenima u posrnuloj ustanovi nije do priče, Kikinđanima najviše smeta što “u po noći” ne mogu nigde da kupe lekove. Pojedine privatne apoteke samoincijativno su počele da rade vikendom i praznicima, ali ne i noću. Tako je već nekoliko meseci. Ima naznaka da bijedna privatna, uskoro, mogla da počne sa noćnim radom.

(S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track