STRAHUJE OD OTKAZA: Radiološki tehničar iz Niške Banje počeo štrajk glađu
Foto: Shutter

Ističe mu ugovor

STRAHUJE OD OTKAZA: Radiološki tehničar iz Niške Banje počeo štrajk glađu

Srbija -

Ispred Radona u Niškoj Banji tehničar koji radi na magnetnoj rezonanci štrajkuje glađu jer smatra da će ostati bez posla iako postoji potreba za njegovim angažovanjem. Iz Instituta Niška Banja kažu da nemaju zakonskog osnova da mu produže ugovor.

Nikola Stanisavljević počeo je danas štrajk jer mu krajem juna ističe ugovor o privremenim i povremenim poslovima, a kako kaže, iako u Institutu postoji 4 kabineta za rentgensku dijagnostiku, samo je jedan zaposleni u stalnom radnom odnosu. On tvrdi da neće dobiti posao za stalno jer je 2016. godine izmenjena sistematizacija, pa sad predviđa samo jednog tehničara.

- Ako mi iz Ministarstva zdravlja i direktorka Instituta kažu da im ne treba radiološki tehničar neka mi to kažu, pa ću da odem da radim građevinu ili nešto drugo. Imam 53 godine i ne pada mi napamet da me više zezaju - govori Stanisavljević.

On je, kako objašnjava, radio u Institutu “Niška Banja” od 1990. do 2005. godine, kada je bio u stalnom radom odnosu. 2013. je ponovo angažovan, ali je imao ugovore na određeno, a sada mu ističe ugovor o privremenim i povremenim poslovima.

- Prošle godine sam pisao Ministarstvu i zasedala je komisija pa su naložili rukovodstvu da mi produži ugovor - objašnjava.

Direktorka Instituta: Sve urađeno po zakonu

Međutim, direktorka instituta Marina Deljanin Ilić kaže da vše nema osnova da se Stanisavljeviću produžava ugovor, kao i da on nije izgubio posao izmenom sistematizacije.

Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

- Sve je urađeno po zakonu. Ja sistematizaciju u delu zdravstvenog kadra nisam menjala zato što je racionaizacija bila predviđena samo kod kadrova koji nisu u zdravstvenom delu. Ta sistematizacija je stara 20 godina, nije ništa novo - kazala je Deljanin Ilić.

Ona je dodala da je Stanisavljević dobio otkaz od prethodnog rukovodstva a da mu je ona “izašla u susret” i dala mu ugovor na određeno.

- Bio je 8 godina van Instituta, došao je da me moli da ga primim, ali nisam mogla van kadrovskog plana. Maksimalno sam mu izašla u susret. Ima u finansijskoj službi još pa ljudi koji rade isto kao i on...ne smem da prekršim zakon - istiće direktorka Instituta.

Deljanin Ilić dodaje da zasada nema informaciju o tome da će Institut biti izuzet iz Odluke o maksimalnom broju zaposlenih, kao i da će novu sistematizaciju radnih mesta napraviit kada budu dobili novi kadrovski plan. Tada će se, ističe, znati da li je ustanovi potreban još jedan radiološki tehničar.

Novinari Južnih vesti su od pravne službe Instituta tražili važeći Pravilnik o sistematizaciji, koji će, kako su kazali, biti dostavljen u toku sutrašnjeg dana.

(J.V. Južne vesti)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kojeg Crnogorca su Rusi vratili sa aerodroma iz Moskve u Tivat?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track