SEĆANJA MARŠALOVOG PRATIOCA: Panonski mornar plovio s brozom Na jahte predsednika SFRJ dolazili su carevi, ali i svetske lepotice
Foto: Saša Urošev

PROŠLOST

SEĆANJA MARŠALOVOG PRATIOCA: Panonski mornar plovio s brozom Na jahte predsednika SFRJ dolazili su carevi, ali i svetske lepotice

Srbija -

KIKINDA - Penzionisani pukovnik Petar Dukić (79) iz Banatskog Velikog Sela deset godina je kao komandir pogonskog brodskog odreda službovao na jahtama „Jadranka“, „Primorka“, „Podgorka“, „Galeb“ i na razaraču „Split“.

foto: Saša Urošev

Većina ovih plovećih rezidencija Josipa Broza Tita preselila se u istoriju, ali su sećanja na dane provedene na brodovima sa najvećim sinom naših naroda i narodnosti još sveža:

- Najpre sam službovao na „Jadranki“. To je bila prva Titova jahta. Zapravo se radilo o nekadašnjoj jahti Kraljevine Jugoslavije „Beli orao“. Ali od svih jahti, Tito je najčešće koristio „Podgorku“. Ona je bila lepotica Jadrana. Sećam se da je Titov pas Tigar voleo da onjuši svaku rupicu na jahti. Interesantno je da je uvek lajao i režao na jednog člana posade. U šali smo govorili da je otkrio špijuna na brodu - priseća se Dukić.

Najdraži rođendan

I nakon toliko vremena od Titove smrti, javnosti je zaokupljena zabludama i mitovima o njemu. Evo kako Dukić opisuje Maršala:

- Uveravam vas da je Tito bio jednostavan čovek. Pamtim ga kao uvek nasmejanu osobu. Najlepša uspomena veže me za 23. jun 1977. godine. Tada sam večerajući sa Titom proslavio 39. rođendan. To je za mene bila izuzetna čast - kaže Dukić.

foto: Saša Urošev

Jednom prilikom Dukić se našao u nebranom grožđu. Na njegovo iznenađenje, Maršal mu nije zamerio:

- Na jahte su, kako je u to vreme protokol nalagao, gosti stizali deset do petnaest minuta pre Tita. Jednom prilikom kasnila je Indira Gandi. Startovali smo motore na „Podgorki“. Dva su kresnula, a treći, kao za inat, zakazao. Iako je kvar bio otklonjen za sedam-osam minuta, meni se činilo da je protekla čitava večnost. U tom trenutku na vrata kabine banuo je Tito i izustio: „Boga mu ljubim, šta se ovo događa?“ Ne znam kako sam smogao snage da mu otpozdravim i odgovorim da smo imali tehnički problem. Sećam se da je mojim pretpostavljenima kasnije rekao: „Da mi niste dirali mašinca“ - seća se Dukić.

Svi su hteli da čuju Tita

Tito je na jahtama primao vodeće političare tog doba:

- Najveći utisak na mene su ostavili Hajle Selasije, poslednji car Etiopije, kao i Vili Brant, kancelar Nemačke. Vili Brant se prema Titu ponašao kao sin koji voli oca. Kada nismo bili na pučini, dane smo provodili na Brionima. Za vreme arapsko-izraelskog sukoba, tokom sedam dana, došlo je 110 državnika i predsednika vlada. Svi su želeli da čuju šta o tome misli Josip Broz - ističe Dukić.

foto: Saša Urošev

Neotporni na lepotu Tito voleo glumice,a Dukić gimnazijalke

Na jahtama Tito nije razgovarao samo o politici. Voleo je on i druge stvari...

- Na jahti smo viđali najpoznatije glumice i lepotice tog doba - Đinu Lolobriđidu, Sofiju Loren i Elizabet Tejlor. Potajno smo zavideli Titu. Meni su lično, ipak, lepše i izazovnije bile naše gimnazijalke - iskren je Dukić.

Kurir / Saša Urošev

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja