PAORI IZ BANATSKE TOPOLE KUKAJU: Migranti nam kradu voće i povrće sa njiva, gađaju se zelenim čaurama maka
Foto: Saša Urošev

Osilili se

PAORI IZ BANATSKE TOPOLE KUKAJU: Migranti nam kradu voće i povrće sa njiva, gađaju se zelenim čaurama maka

Srbija -

KIKINDA - Opravdana bojazan povrtara i voćara da će im otvaranje Prihvatnog centra kod Kikinde doneti probleme s kojim su se ranijih godina suočavale njihove kolege iz Horgoša- pokazala se tačnom.

Meštani Banatske Topole kod Kikinde žale se da im migranti sve češće gaze useve, i kradu povrće i voće. Iako zasad obim štete nije ni približan onoj koju su pretrpeli proizvođači iz Horgoša, strepe da bi u narednim nedeljama i mesecima mogla da ih zadesi slična sudbina.

U ovaj kraj Banata migranti su počeli da stižu još početkom aprila. Tada je u renoviranoj bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog preduzeća “29. novembar”, koja je od Kikinde udaljena desetak kilometara, s radom počeo

Prihvatni centar. Utočište u ovom objektu našlo je oko 240 migranata iz Avganistana, Pakistana, Sirije i Iraka. Iako na raspolaganju imaju tri obroka, neki od njih ne libe se da voće i povrće potraže na okolnim imanjima:

foto: Saša Urošev

- Pojedini meštani Banatske Topole su očajni, jer migranti sve češće posećuju njihove posede. Nije im teško da prepešače nekoliko kilometara, od zgrade Prihvatnog centra do voćnjaka i povrtnjaka na periferiji sela. Kradu krompir, ali i crni i beli luk. Beru voće koje još nije zrelo. Još je gore što gaze useve. Pre nekoliko dana meštani su videli migrante kako se gađaju zelenim čaurama maka koje su kidali- prepričala je muku meštana ovog sela Magdolna Komarek, odbornica lokalnog parlamenta.

Ona je u ime vlasnika, mahom starijih ljudi, apelovala da nadležni nešto preduzmu jer se boje da odu do svojih povrtnjaka i voćnjaka.

S novonastalom situacijom upoznati su policija i Poljočuvarska služba. Inače, među poslednjima su u Prihvatni centar kod Kikinde, nedavno, stigli migranti koji su obitavali u nehigijenskim barakama i magacinima

u okolini beogradske autobuske stanice, ali i oni iz Šida i nekih drugih mesta.

Kupali se u ribnjacima, poharali vinograde

Tokom prošlog leta migranti su pustošili povrtnjake , voćnjake i vinograde u okolini Horgoša. Dešavalo se da stradaju drveni stubovi vinograda. Krali su ih koristili za loženje vatre. U ribnjacima su se kupali, ne hajući što šamponi štete ribljem svetu. Na sličnim mukama bili smo i pretprošlog leta - kažu meštani Horgoša.

(Kurir.rs/Saša Urošev/Foto Saša Urošev)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO : Ekskluzivna ispovest žene čije je majka stradala u poplavi u Uljmi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track