NIZOM MANIFESTACIJA: Vranje obeležava 50 godina Muzej kuće Bore Stankovića
Foto: Tatjana Stamenković

POKLON VELIKOM VRANJANCU

NIZOM MANIFESTACIJA: Vranje obeležava 50 godina Muzej kuće Bore Stankovića

Srbija -

VRANJE - Narodni muzej u Vranju obeležava pola veka postojanja Muzej kuće Bore Stankovića.

Saša Stamenković v.d. direktora Muzeja najavio je bogat program koji će biti upriličen večernjim dešavanjima u dvorištu Borine kuće u baba Zlatinoj ulici..

“U susret velikom jubileju, pola veka od otvaranja Muzej kuće “Bora Stanković”, Narodni muzej u Vranju je spremio prigodan program. Otvaranje manifestacije je 12 . juna i svako veče imaćemo dešavanje u dvorištu Muzej kuće. Za otvaranje manifestacije pripremili smo prezentaciju projekta “Od primarnog do autentičnog - rekonstrukcija, konzervacija i savremeni pristup u pola veka kuće Bore Stankovića”.

foto: Tatjana Stamenković

U večernjim satima učenici vranjskih osnovnih škola "Radoje Domanović", "Vuk Karadžić" i "Dositej Obradović", predstaviće svoj program koji su prezentovali u Karavukovu, vezano za tematiku starog Vranja, običaje i pesme pod nazivom “Deca Bori u čast”.

U dvorištu piščeve kuće biće otvorena scena za njihove igrano - muzičke prikaze i filmsku projekciju.

Završna svečanost je Svečana akademija 19. juna, povodom pola veka Muzej kuće Bore Stankovića pod naslovom “Bora je kod kuće 50 godina “ koja će biti održana u Domu vojske u Vranju”, ističe Stamenković.

U muzičkom delu programa ,“Vranje, Vranje dragi Boro “ nastupiće GKUD

"Sevdah" i solisti Ivana Tasić, Branslav Stošić, Slobodan Jovanović , kao i

glumac Dragan Stanković.

foto: Tatjana Stamenković

Ambijent starog Vranja biće dočaran poetsko - scenskim nastupom gimnazije "Bora Stanković" 16. juna i prezentacijom knjige “Samo sanjani prostor sreće “.

Narednog dana izvođenjem predstave “Tašana” vranjskog pozorišta , završava se program obeležavanja jubileja u dvorištu Muzej kuće velikog pisca, Vranjanca Bore Stankovića.

Učesnici Ateljea pod starim dudom polaznici Likovne radionice Narodnog univerziteta, koji su se tokom maja i u junu, bavili arhitekturom i ambijentom Muzej kuće, izložiće svoje radove povodom 50. godišnjice od otvaranja ovog istorijsko - kulturnog zdanja.

Svečana akademija biće održana u Domu vojske Vranje 19. juna.

Direktor Narodnog muzeja pozvao je Vranjance da uzmu učešće u predstojećim dešavanjima I podrže manifestaciju “odužimo se našem velikom sugrađaninu, piscu Bori Stankoviću po kome je i naš grad poznat i van naše zemlje“, napominje Stamenković.

(T. Stamenković, Foto:T.S.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track