ĆUPRIJA: Kafilerija radi u tri smene, praviće riblje brašno
Foto: Fonet

POVEĆAVAJU PRERADU LEŠEVA

ĆUPRIJA: Kafilerija radi u tri smene, praviće riblje brašno

Srbija -

Kafilerija s klaničarima postigla dogovora o uništavanju animalnog otpada u roku od 24 sata

Kafilerija Veterinarske ustanove „Napredak“ u Ćupriji, jedna od dve državne kafilerije u Srbiji i jedina južno od Beograda, radi u tri smene i traži strateškog partnera, kako bi povećala preradu životinjskih ostataka i leševa životinja na 1.000 tona mesečno, izjavio je direktor „Napretka“ Đorđe Stevanović.

On je podsetio da je 2014. došao u kafileriju kojoj je bila isključena struja, a njen dug je iznosio sto miliona dinara, dok su radnici otišli jer nisu primali plate.

- Kafilerija sada radi u tri smene, zapošljava 43 radnika i dnevno prerađuje 20 tona otpada životinjskog porekla i leševa životinja. Prošle godine je prerađeno 7.630 tona, što je rekord posle 1984. godine, kad je kafilerija počela s radom - istakao je Stevanović.

On je naveo da je „u toku postupak ulaska privatnog kapitala u kafileriju, tražimo strateškog partnera, a investicija bi iznosila oko milion evra“. S tim sredstvima bi bio obnovljen deo opreme, čime bi se povećala produktivnost - proizvodnja sa sadašnjih oko 700 tona mesečno na hiljadu tona - objasnio je Stevanović.

Stevanović je najavio i izgradnju pogona za proizvodnju ribljeg brašna. On je napomenuo da je kafilerija s klaničarima postigla dogovora o uništavanju animalnog otpada u roku od 24 sata, „jer u tom periodu nema neprijatnih mirisa“.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV: Kako se odbraniti ako Vas pas napadne?

Kurir / E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track