Najnovije vesti

RASPAD SISTEMA: Novosađani po najvećoj žegi čekaju u redu za zdravstvenu knjižicu
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

NEhumano

RASPAD SISTEMA: Novosađani po najvećoj žegi čekaju u redu za zdravstvenu knjižicu

Srbija

Proces izdavanja zdravstvenih knjižica, protegao se u nedogled baš kao i redovi građana koji svakog jutra čekaju ispred filijale Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje u Novom Sadu.

Iako je izdavanje novih, elektronskih, zdravstvenih knjižica trebalo da bude završeno do juna, redovi ukazuju na to da još dosta Novosađana nema ovaj dokument.

Filijala RFZO se otvara u 7.30 časova, a već do devet časova bilo je podeljeno preko 300 brojeva. Nakon sat i po vremena rada, sa pet aktivnih šaltera koji primaju brojeve, na red je stiglo tek oko tridesetak građana.

Da bi zauzeli mesto u redu građani ispred filijale dolaze već oko pet sati ujutru. Neki na "čekićanje", kako kažu, dolaze i iz treće smene.

Osim šaltera koji primaju klijente radi izdavanja zdravstvenih knjižica, radi još nekoliko šaltera koji pružaju informacije građanima ili druge potrebne dokumente.

"Već je postalo opšte poznato da je ovo haos, totalna dezorganizacija. Ljudi dolaze po pet-šest puta i stvarno bi trebalo nešto da se promeni. Imam utisak kao da je nekome cilj da ovo bude ovako. Ovo je slika društva, apsolutno preslikano bez ostatka, jedan na jedan", dodaje jedan Novosađanin.

Građani se žale i da je ceo sistem izdavanja loš, te da na obične stvari moraju da čekaju mnogo. Međutim, redovi ispred filijale RFZO postala su jedna vrste konstante u Novom Sadu.

Ista slika se ponavlja mesecima unazad.

U Srbiji postoji oko 6.800.000 osiguranika, a zahtev je za izdavanje zdravstvene knjižice do 2. juna podnelo njih 6.342.050.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kakva su pravila ponašanja na Vučićevoj inaguraciji i ko sve neće doći ?!

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...