SRAMOTNO! ZABORAVLJENI JUNACI DRUGOG SVETSKOG RATA: Spomen-kosturnica obrasla u korov!
Foto: T.I.

BANJA KOVILJAČA

SRAMOTNO! ZABORAVLJENI JUNACI DRUGOG SVETSKOG RATA: Spomen-kosturnica obrasla u korov!

Srbija -

Do spomen-kosturnice u Banji Koviljači, na šumskom proplanku iznad „Tri česme“, nije moguće doći jer su prilaz, kao i ona potpuno zarasli u travu i rastinje.

Očigledno da je zaboravljeno mesto gde počivaju poginuli borci iz Drugog svetskog rata poslednjih pet i po decenija i da ga odavno niko nije posetio.

foto: T.I.

Pre nekoliko godina mladi socijalisti Koviljače kompletno su očistili prostor oko spomen-kosturnice, ali je vreme učinilo svoje. Uoči nekadašnjeg državnog praznika Dana borca, 4. jula, Radoslav Jošić, predsednik Mesnog odbora Socijalističke partije Srbije u Banji Koviljači, koji poslednjih nekoliko godina samoinicijativno početkom jula sređuje to mesto, kaže da će to učiniti i sada.

- Angažovaću ponovo grupu socijalista da sredimo prostor spomen-kosturnice kako bismo u utorak mogli da položimo vence jer žrtva tih palih boraca nije i ne sme biti zaboravljena. Obećali su i iz JP „Loznica razvoj“ da će poslati dvojicu radnika s trimerima kako bi sve bilo što bolje urađeno - kaže on.

U lozničkom kraju nalazi se nešto više od šezdeset spomen-obeležja koja sećaju na događaje i ličnosti iz NOB, a u ovdašnjem SUBNOR kažu da nisu u dobrom stanju, izuzev njih nekoliko. Inače, u NOB je učestvovalo oko pet hiljada boraca iz Jadra, a poginulo ih je između 1.300 i 1.400 na svim ratištima tadašnje Jugoslavije.

Kurir / T. I.

Foto: T.I.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track