MUKE BUBREŽNIH BOLESNIKA IZ ODŽAKA: Na dijalizu ih voze u raspadnutom kombiju, guraju se na jednom ćebetu, bez prozora i klime
Foto: Dragana Udovičić

sramota

MUKE BUBREŽNIH BOLESNIKA IZ ODŽAKA: Na dijalizu ih voze u raspadnutom kombiju, guraju se na jednom ćebetu, bez prozora i klime

Srbija -

Bubrežni bolesnici u opštini Odžaci traže da im se obezbedi human prevoz do bolnice u Somboru, gde tri puta nedeljno - utorkom, četvrtkom i subotom - odlaze na hemodijalizu. Oni do bolnice putuju vozilom, u kojem se guraju na jednom ćebetu i guše bez prozora i klime.

- Vozimo se u starom sanitetu Hitne pomoći, koji ima samo ležaj za bolesnika i dva sedišta, predviđena za tehničara i lekara. Nas devetoro u jednoj i osmoro u drugoj smeni sedimo maltene jedno drugom u krilu. Ne postoje sigurnosni pojasevi, niti nasloni na krevetu, pa kad kola zakoče padamo levo-desno. Izubijasmo se - navodi Aleksandar Stojiljković iz Bačkog Brestovca.

foto: Dragana Udovičić

On kaže da je u sanitetu na letnjoj sparini kao u rerni, a kad pada kiša potrebni su kišobrani, jer vozilo prokišnjava.

- Vožnja do bolnice i nazad, koja dugo traje, jer treba pokupiti i istovariti pacijente u više naselja, ugrožava ionako teško zdravstveno stanje ljudi, među kojima ima i operisanih srčanih bolesnika, kao i onih čije bolesti i godine zahtevaju ležanje, a jedva imaju gde da sednu. Naročito je teško posle dijalize, koja traje pet sati, kad su ljudi iznureni i padne im pritisak - napominje Stojiljković.

Do pre dva meseca pacijenti su putovali na dijalizu kombijem koji je odžačkom Domu zdravlja pozajmilo JKP "Usluga".

foto: Dado Đilas

Direktor DZ dr Steva Panić kaže da je vozilo vraćeno komunalcima, jer je bilo neodgovarajuće za prevoz bubrežnih bolesnika.

- U tom kombiju smo barem sedeli kao ljudi, ali nijedan šofer nije hteo da ga vozi, jer ga je na svakom ćošku zaustavljala policija i opominjala da ono ne može da služi u medicinske svrhe. Zato su nam dali otpisani sanitet HP, čija je jedina prednost to što ima rotaciju, pa ga ne zaustavljaju - objašnjava Stojiljković.

Prema rečima direktora DZ, ova ustanova je posedovala funkcionalno vozilo za prevoz bolesnika na dijalizu, ali je ono rashodovano u januaru ove godine, kada mu je otkazao motor.

- Bilo je potrebno 600.000 - 700.000 dinara za popravku kvara, a druga mogućnost je bila kupovina novog motora. Procenjeno je da bi u oba slučaja ulaganje bilo nedovoljno opravdano, s obzirom na to da je ovo vozilo ranije imalo saobraćajnu havariju, posle koje mu je oštećena limarija. Zato se kao jedino rešenje nametnula kupovina novih kola - predočio je dr Panić.

On kaže da je 20. juna raspisan tender, koji traje 30 dana, za nabavku kombija za prevoz na dijalizu, sa osam sedišta za pacijente.

foto: Profimedia

- Sa predstavnicima opštine, koja obezbeđuje novac, dvoumili smo se da li da kupimo vozilo za bubrežne bolesnike ili novi sanitet za Hitnu pomoć. Zaključili smo da su neophodna oba vozila, koja ćemo obezbediti na lizing - rekao je dr Panić.

Da bi izbegao maltretiranje u prevozu, mladi Mihajlo Tonković se prošle godine, kad mu je rečeno da mora na dijalizu, preselio iz Bačkog Brestovca u Sombor.

- Sramota je u kakvim se uslovima voze napaćeni ljudi, koji bez dijalize ne mogu da žive - ogorčen je Mihajlo.

(Kurir.rs/Večernje novosti, Z.Rajić)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Strašno! Nemar države doveo do ubistva dve žene i deteta!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track