PRIČA KOJA JE RASPLAKALA SRBIJU! SESTRE TAMARA (9) I TIJANA (7) OSTALE BEZ RODITELJA: Tugujemo mnogo za mamom i tatom!
Foto: Radio Kontakt

ŽIVE U NEDOVRŠENOJ KUĆI NA KOSOVU

PRIČA KOJA JE RASPLAKALA SRBIJU! SESTRE TAMARA (9) I TIJANA (7) OSTALE BEZ RODITELJA: Tugujemo mnogo za mamom i tatom!

Srbija -

Srce se cepa: Tamara ima devet, a Tijana sedam godina. Roditelji su umrli od kancera, a njih dve žive u nedovršenoj kući u selu Banje na Kosmetu

Nisu stigle ni da upoznaju radosti života, a tuga ih je okovala. Tamara ima samo devet godina, Tijana tek sedam. Male sestre Lazović ostale su bez oba roditelja.

Otac je preminuo 2013. od raka pluća. Familija kaže da je zapravo umro od posledica bombardovanja osiromašenim uranijumom, pošto je bio na ratištu u Juniku. Majku su devojčice sahranile pre dve godine. Bolovala je od karcinoma kože. O njima dvema sada brinu tetke. Spavaju u nedovršenoj kući koju su roditelji počeli da zidaju u selu Banje, u opštini Zubin Potok, na Kosmetu.

Tijana tiho kaže da joj najviše nedostaju mama i tata, ali i Bojan, stariji brat po majci, koji je otišao u Suboticu. Starija Tamara dodaje da im je najteže noću:

- I sinoć, kad sam legla, setila sam se majke i Bojana. A tatu... Svakog dana mi nedostaje!

foto: Radio Kontakt

Sve možemo da im poklonimo, i srce i dušu, nadovezuje se tetka Nada Lazović, ali praznina koja je ostala iza oca i majke je nenadoknadiva. O Tamari i Tijani brine i tetka Dobrica Sovrlić.

- Ostale su sa mnom i sa starijom sestrom. To nam je ostalo od brata. Ja živim u Gazivodama, imam dva sina i muža. Ovde sam sa decom. Siđem dole na dan-dva i vratim se da pomognem deci - priča Dobrica.

Tamara u septembru polazi u treći, a Tijana u prvi razred. U selu Banje postoji samo četvorogodišnja osnovna škola, koju pohađa jos samo jedna devojčica. Školovanje moraju da nastave ili u Zubinom Potoku, ili u Brnjaku. Oba mesta su udaljena dvadesetak kilometara, što je veliki problem. Stoga tetka Dobrica apeluje na sve koji mogu da pomognu. Vodila bi ih ona kod sebe u Gazivode, ali i sama jedva uspeva da se smesti sa sinovima i mužem u baraci od samo 38 kvadrata.

- Rešenje za ovu decu je da ih spustim u Gazivode ili Zubin Potok, bliže meni, bliže školi, bliže ambulanti. Tražila sam pomoć od opštine Zubin Potok, nisu mi izašli u susret. Od početka sam tražila da se deca presele bliže meni jer neću moći ni fizički ni psihički da izdržim, međutim, opština ne reaguje - kaže tetka Dobrica.

UPLATITE NOVAC ZA DEVOJČICE

ŽIRO RAČUN U KOMERCIJALNOJ BANCI

205-1001527737767-68

Dobrica Sovrlić

selo Banje

opština Zubin Potok

Pomozimo

ZA STAN POTREBNO 10.000 EVRA

S tetkom Dobricom se u potpunosti slaže Saša Dedović, vlasnik hotela u Kosovskoj Mitrovici, koji je prvi pritekao u pomoć. On se nada da će uspeti da animira humane ljude kako bi se prikupilo 10.000 evra, koliko je potrebno da se devojčicama kupi stan u Zubinom Potoku, gde bi mogle da se školuju.

- Ovde u selu Banje, kad padne sneg, one neće moći da odu do Brnjaka. Mi smo im pomogli koliko smo mogli. Ono što je njihova želja i što mi moramo da uradimo jeste stan u Zubinom Potoku - naglašava Dedović.

Malo potrebno za sreću

ŽELE DA VIDE BEOGRAD I ZOO-VRT

Tamara i Tijana kažu da bi volele da postanu džokeji, a želja im je i da posete Beograd i da vide životinje u zoološkom vrtu.

Kurir / E.K.

Foto: Radio Kontakt

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Stefan više nije gladan, osmeh mu se vratio na lice

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja