STRANCI POHRLILI NA SABOR U GUČI: Nemce opčinio svadbarski kupus, mali Francuz tražio da mu kupe šajkaču
Foto: Aleksandar Jovanović

Svečano otvoren 57. dragačevski Sabor trubačA

STRANCI POHRLILI NA SABOR U GUČI: Nemce opčinio svadbarski kupus, mali Francuz tražio da mu kupe šajkaču

Srbija -

Guča nije običan vašar. Obišao sam ih na stotine. Ona je nešto posebno. Ima neku višu ideju, nešto skrovito, što svakog ko je poseti, bilo sa kog kraja sveta da je, dotakne u dušu. Guča je nešto iskonsko, budi u čoveku najlepše emocije, posebno ljubav koju ovde možete osetiti na svakom koraku.

foto: Aleksandar Jovanović

U tri rečenice, iako je prvi put na Saboru u Guči, Nemac Memflet Keler opisao je dragačevsku prestonicu u vreme najvećeg trubačkog festivala na planeti. Sabor trubača, 57. po redu, počeo je, a Guča je širom otvorila vrata, kao ruke u zagrljaj, svim ljubiteljima najlepše srpske trubačke muzike, one koja tera na dernek, na veselje, na radost...

foto: Aleksandar Jovanović

- Bio sam pre tri godine u Beogradu i tu sam čuo za ovaj festival - priča Keler, koji je u Guču stigao sa sinom Florijanom i drugom Sebastijanom Minsterom. - Obožavamo trubu, danas je prvi put čujemo u ovim aranžmanima, i sviđa nam se.

foto: Fonet

Nemci su bili oduševljeni i zemljanim loncima u kojima se krčkao svadbarski kupus, dragačevski specijalitet.

foto: Aleksandar Jovanović

Majstor za kupus Radoje Tadić iz Guče, koji svoj zanat primenjuje kod ugostitelja Cana iz Sopota, objasnio je gostima kako u lonac stavlja suva rebra, slaninu, suve kolenice i butkice, govedine u izobilju... Nije im trebalo dugo da sednu za trpezu.

- Ovo je nešto najukusnije što smo probali. Kako to da nismo dosad znali za ovaj specijalitet? Da ne dođosmo, umrli bismo a da nismo probali najbolje jelo na svetu - složni su bili Nemci.

foto: Aleksandar Jovanović

Na Sabor je iz daleke Francuske stigao i mali Luj Liper Čakarević, dečak opčinjen trubom. Mada ne priča srpski jezik, od oca Erika i majke Slađane, koja je poreklom iz dragačevske Kotraže, tražio je da mu kupe šajkaču. I, obavezno trubicu, igračku, kojom ih je po jučerašnjem suncu uveseljavao.

- Luj je oduševljen Srbijom - kazala nam je mama Slađana. - Pre dve godine smo ga ovde krstili. Njegov otac Erik je katolik, ali mu nije smetalo što nam je sin pravoslavac. I on je ostao bez reči kada je upoznao našu zemlju. Voli rakiju, a posebno pivo.

foto: Aleksandar Jovanović

Posle više od 10 godina pauze, ugostiteljske šatre vratile su se u crkvenu portu. Čak sedam ugostitelja očekuje da će u petak i za vikend imati pune ruke posla. Cenovnici im još nisu konačni.

Za porciju kupusa juče se plaćalo od 300 do 350, za piće oko 200, 250, a za kilogram pečenja oko 1.500 dinara.

foto: Youtube Printscreen

- Nadamo se da će šatre u porti biti pune kao nekada, kada je Sabor samo i bio na ovom mestu - rekli su nam ugostitelji. - Očekujemo najbolje trubačke orkestre, najbolju svirku. Ulaz u varošicu se ne naplaćuje, tako da saborašima ostaje više novca za uživanje.

foto: Aleksandar Jovanović

Zvanično otvaranje Sabora zakazano je za četvrtak za 11 časova kada će se zavijoriti saborska zastava, a gučkom dolinom odjeknuti saborska himna "Sa Ovčara i Kablara". Za sutra su od 20 časova na pozornici kraj Bjelice predviđeni koncerti trubačkih orkestara Janka Jovanovića i Ljubivoja Dikovića, kao i majstora trube Dejana Petrovića i "Big benda" i Dejana Lazarevića.

Sabor svečano otvoren

Dragačevski sabor trubača koji se ove godine održava 57. put, svečano je otvoren danas kod Spomenika trubaču u centru Guče, intonirenjem državne himne Bože pravde, podizanjem saborske zastave i izvodjenjem saborske himne "Sa Ovčara i Kablara" koju je odsviralo više desetina trubača.

Prisutnima se prvo obratio domaćin ovogodišnjeg Sabora privrednik Miroljub Aleksić, a Sabor je svečano otvorio ministar trgovine, turizma i telekomunikacija Rasim Ljajić.

Ljajić je istakao da Guča nije samo prestonica trube, već da je zahvaljujući tom festivalu postala i značajna tursitička destinacija. On je istakao da je Guča uvek bila "mesto za one najbolje".

(Kurir.rs/Večernje novosti/V. Ilić/Beta/Foto: Aleksandar Jovanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track