POČELA SEZONA LOVA NA PREPELICE: Krivolov se zahuktao, masovna upotreba elektronskih vabilica
Foto: Profimedia

Ulovi se između 125.000 i 175.000 divljih ptica

POČELA SEZONA LOVA NA PREPELICE: Krivolov se zahuktao, masovna upotreba elektronskih vabilica

Srbija -

BEOGRAD - Sezona lova na prepelice počela je 1. avgusta, a za prvih 10 dana ovogodišnje sezone otkriveno je čak 17 slučajeva krivolova na prepelice korišćenjem zabranjene elektronske vabilice, upozorava Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije.

U Srbiji se godišnje krivolovi između 125.000 i 175.000 divljih ptica, od čega gotovo polovinu čine prepelice i grlice, koje se švercuju u Italiju za potrebe crnog tržišta za ekskluzivne restorane.

Kako se u saopštenju precizira, najnoviji pokušaj korišćenja vabilica, kako bi se ptice namamile u smrtonosne zamke, zabeležen je sinoć, kada su aktivisti Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije, u saradnji sa policijom sprečili nezakonit lov prepelica u opštini Temerin.

Elektronske vabilice otkrivene su u ataru Bačkog Jarka, navodi se, a dve vabilice parceli požnjevene pšenice, oko dva kilometra istočno od naselja. Aktivisti Društva su, stoji u saopštenju, pozvali policiju, a ona je blagovremeno reagovala i zaplenila nedozvoljenu opremu, dok se za izvršiocima ovog krivičnog dela traga.

" Naš tim za borbu protiv krivolova već četvrtu sezonu pronalazi i prijavljuje sve slučajeve krivolova prepelica i drugih ptica", kaže Draženko Rajković iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i dodaje da i pored velikog pritiska domaće i međunarodne javnosti, uspešnih akcija inspekcije i policije, te kažnjavanja - obim krivolova na prepelice ne opada, već raste.

Društvo za zaštitu ptica apeluje na građane koji se kreću kroz prirodu da prijave sve slučajeve ugrožavanja i stradanja divljih ptica i tako pomognu napore za njihovo očuvanje.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track