U IGRI ČAK 4 OSNOVNE ŠKOLE: Neizvestan početak školske godine za migrante u Kikindi
Foto: Saša Urošev

Nepoznati i lokacija i način odvijanja nastave

U IGRI ČAK 4 OSNOVNE ŠKOLE: Neizvestan početak školske godine za migrante u Kikindi

Srbija -

KIKINDA - Još nije definitivno poznato da li će 1.s eptembra u školske klupe sesti i četrdesetak korisnika Prihvatnog centra kod Kikinde, uzrasta od sedam do 14 godina.

Centar se nalazi u renoviranoj bivšoj upravnoj zgradi Poljoprivrednog preduzeća “29. novembar”, koja je od Kikinde udaljene desetak kilometara. Vitomir Radak, predsednik Aktiva direktora škola, kaže za Kurir da još uvek nije poznat način na koji će se odvijati nastava, ali ni lokacija u kojoj će se deca migranti školovati:

foto: Saša Urošev

"U saradnji sa resornim ministarstvom, plan je da deca migranti nastavu pohađaju u jednoj od četiri škole: ’’Sveti Sava’’,’’ Đura Jakšić’’, ’’Žarko Zrenjanin’’ i ’’Bratstvo- jedinstvo’’ u Banatskoj Topoli”. U OŠ “Sveti Sava” u utorak i sredu će se održati seminar za za dvadesetak profesora i nastavnika koji bi trebalo da predaju deci iz Prihvatnog centra. Konkretnije informacije o početku školske godine za đake migrante u ovom trenutku ne mogu da saopštim", kaže Radak.

S obzirom na jezičku barijeru, deca će prvo učiti likovnu, muzičku i fizičku kulturu. Nejasno je kako će im kolege predavati stručne predmete, pa će prioritet u narednom periodu biti rešavanje tog problema.

Roditelji iz Prihvatnog centra su zadovoljni što će njihova deca pohađati nastavu u Srbiji. Poručuju da će njihovi mališani brže i lakše savladati jezičku barijeru, i upoznati se sa kulturom i tradicijom našeg naroda.

Mališani su željni škole

U Prihvatni centar kod Kikinde prvi stanari uselili su se još početkom aprila. Nedavno se desetak mališana družilo sa najmlađim članovima Teniskog kluba “Jezero”. Mališani iz Avganistana, Sirije i Iraka nisu mogli da sakriju oduševljenje što se nalaze na šljaci na kojoj su, svojevremeno u Kikindi, trenirali Ana Ivanović i Bogdan Obradović. Tada su nam rekli da bi voleli da ponovo idu u školu.

(Kurir.rs/S.U./ Foto: S.U.)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Ekskluzivno! Ko postavlja bombe na Vračaru?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track