SELJAČKI PARTI U MOKRINU: Drevne paorske igre oduševile i turiste iz Amerike
Foto: S.U.

veseli vašar

SELJAČKI PARTI U MOKRINU: Drevne paorske igre oduševile i turiste iz Amerike

Srbija -

MOKRIN- Za više od 1.500 ljudi iz svih krajeva Vojvodine, uključujući i dvadesetak mladih turista iz SAD, učešće na 9. “Seljačkom partiju” je pružilo vrhunsku zabavu i duševnu hranu. Shodno šaljivom nazivu manifestacije niko kući iz Mokrina nije otišao gladan, žedan i neraspoložen:

-Smisao naše zabave jeste da deci pokažemo kako su se nekada davno igrali Mokrinčani, i da im priredimo ugođaj na početku nove školske godine.

Pedesetak ekipa bilo je zaokupljeno kuvanjem i pečenjem. Dimilo se na sve strane. “Seljački parti” osmislio je i krstio Milorad Bajšanski-Bajša, a manifestaciju je do perfekcije doveo Nenad Čavić. Suština “Seljačkog partija” jeste da se dobro zabavimo i nasmejemo - pojasnio je za Kurir Goran Dumitrov, predsednik MZ Mokrin.

foto: S.U.

Sve discipline imaju veze sa radom u brazdi i avliji. Skupo perje, smokinzi i besne limuzine nisu na ovom skupu poželjni:

-Na našu zabavu stiže se traktorom ili fijakerom. Za razliku od drugih, mi ne bacamo kamema s ramena. “Itamo” ciglu starog formata, pa ko dobaci dalje. Oprobali smo se u namirivanju, guranju traktorske gume i još nekim autentičnim seoskim disciplinama- ukazao je Čavić dok je gostima iz Amerike pojašnjavao propozicije takmičenja.

Triš Kenli iz Indijane, ali i njene sunarodnike, ugostio je Ivan Brkljač, direktor “Terra Panonica”:

-U Americi postoje ovakvi vašari. Baš ste gostoljubivi. Pravi veseljaci. Ne pamtim kad sam se ovako dobro provela. Kada bi se u ovim neobičnim disciplinama okušali naši kauboji i vaše Lale, mislim da bi moji sunarodnici na ovoj ledini, ipak, bili nadigrani. Mokrinski kauboji su super- primetila je ona.

foto: S.U.

Umeće, spretnost i brzinu u neobičnim disciplinama su prikazali i odrasli. Slobodan Pejčić iz Mokrina, najveštiji je bio u guranju traktorske gume:

- Svake godine se takmičim. Imam jedno prvo i dva druga mesta. Sad sam ponovo bio najbrži. “Doterao” sam gumu do cilja za 27 sekundi. Da bi pobedio, moraš da gumu okreneš kako treba- rekao je Slobodan.

Janoš Kala iz Kikinde, član Udruženja građana “Da se ne zaboravi”, pripremio je najukusniju riblju čorbu, a na prostranoj ledini sve se pušilo od kotlića, roštilja i ražnjeva.

foto: S.U.

Drevne igre draže od kompjutera i telefona

Deca su se takmičila u pravljenju bunara od čokanja i trci u džakovima:

- Meni su ove igre zanimljivije od igrica na kompjuterima i telefonima. Svake godine se ovde dobro provedu deca i stariji. Igramo se, kuvamo i pevamo. Izgleda da i Amerikancima svideo naš“Seljački parti”- kazao je Željko Fišakov (13) iz Mokrina.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track