ŠOKANTNO: Divlje svinje beže u gradove!
Foto: Profimedia

Otkud divljač u naseljenim mestima

ŠOKANTNO: Divlje svinje beže u gradove!

Srbija -

U Novom Sadu šetale Štrandom, a u okolini Beograda jurile bicikliste

Divlje svinje su prekjuče prodefilovale Novim Sadom i posle potere policije i lovaca nestale u nepoznatom pravcu.

Samo nekoliko kilometara od centra Beograda biciklisti su morali da beže pred ovom divljači. Lovci, međutim, uveravaju da nema razloga za strah, ali da ranjena divlja svinja može ozbiljno da povredi čoveka.

Doplivale Dunavom

Novim Sadom se pre dva munjevito pronela vest da divlje svinje šetaju gradom. Naime, tri svinje su iz nepoznatog pravca doplivale Dunavom i stigle do gradske plaže Štrand. Policija je blokirala ulaz na Štrand, zbog čega je u toku prepodneva posetiocima bilo zabranjeno da ulaze, da ih divlje svinje ne bi napale.

Lovačko društvo Neoplanta dobilo je saglasnost Sekretarijata za poljoprivredu pokrajine da izađe na teren i preduzme adekvatne mere. Lovci su blokirali i Kinesku četvrt, u blizini Štranda, jer su se divlje svinje uputile tamo, ali nisu uspeli da ih uhvate. Divljač je najverovatnije otišla ka Telepu, a lovci misle da pobegle iz Nacionalnog parka Fruška gora.

Kuriru se juče javio Dejan Vidić, koji je za vikend imao bliski susret s divljom svinjom samo 500 metara od prvih kuća u beogradskom prigradskom naselju Crvenka, kod Borče. On je krenuo biciklom iz naselja Crvenka kolskim putem ka Pupinovom mostu i na polovini puta u polju kukuruza video nešto crno.

Jurila me 50 metara

- Verovatno sam je probudio ili uplašio, ali nije pobegla. Izletela je iz kukuruza i počela da trči prema meni, bila je ogromna! Pedesetak metara me je jurila i onda je stala, stajala je na putu i gledala okolo, nije bila uplašena - ističe Dejan.

On navodi da je malo kasnije naišao na grupu biciklista i upozorio ih na divlju svinju. Oni ga nisu poslušali, ali kasnije je video da su se ipak vratili i krenuli obilaznim putem.

Svinje se plaše ljudi

Bojan Bukovac, predsednik Lovačkog udruženja Beograd, kaže za Kurir da ga ne iznenađuje pojava divljih svinja kod Borče, jer su Pupinov most i put prošli kroz srce nekadašnjeg lovišta, pa će biti potrebno vreme da se divljač privikne na novo okruženje. Kad je most otvoren, odmah je bilo problema, bilo je zgaženih zečeva, šakala...

- Kao i sva divljač, i svinje se plaše ljudi, ali kad je ranjena, zna kljovama da povredi lovca ili psa, tada je opasna - upozorava Bukovac.

Savet

ŠTA AKO VAS POJURI

Bojan Bukovac, predsednik Lovačkog udruženja Beograd, kaže da nema razloga za paniku.

- Treba se samo okrenuti. Uglavnom se sva divljač kloni čoveka, jedino kad imaju mlade životinje mogu da budu agresivnije. Treba ostati miran, priseban i povući se - savetuje on.

(Kurir/Vladimir Spasić/Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track