Najnovije vesti

PADOBRANAC IZ KIKINDE MNOGIMA PRUŽIO ADRENALINSKI UŽITAK: Sa Željkom su skakali mladenci, rođendanci, pa čak i košarkaši dvometraši
Foto: Privatna Arhiva

Kikinđanin specijalizovan za tandem skokove

PADOBRANAC IZ KIKINDE MNOGIMA PRUŽIO ADRENALINSKI UŽITAK: Sa Željkom su skakali mladenci, rođendanci, pa čak i košarkaši dvometraši

Srbija

KIKINDA- Željko Đurđev iz Kikinde, prvi padobranski skok izveo je daleke 1986. godine kao šesnaestogodišnji tinejdžer. Dosad je izveo blizu 3.000 skokova, a poslednjih godina specijalizovao se za takozvane tandem skokove.

foto: Privatna Arhiva

On je 2013. godine položio ispit za tandem instruktora, a pre toga je kao nastavnik padobranstva obučio mnogo ljudi. Ni u vojci nije mogao bez adrenalina i beskrajnog nebeskog plavetnila, pa je bio pripadnik elitne 63. padobranske brigade:

- Nakon toliko skokova ne mogu da kažem da je adrenalin iščezao. U padobranstvu i dalje nalazim iskreno uživanje i opuštanje. Novu lepotu otkrio sam kroz tandem skokove - započinje razgovor za Kurir prekaljeni padobranski as.

foto: Saša Urošev

- Dosad sam izveo skoro 700 tandem skokova. Što se ovih skokova tiče, najvažnije je da klijent ima dobru volju i da potpiše odgovarajući izjavu. Bilo je raznih, uglavnom simpatičnih situacija. Na ovaj način momci prose devojku, ili se dešava da buduća mlada svom izabraniku pokloni tandem skok. Nije retko da društvo slavljeniku, umesto rođendanske torte, daruje poklon u vidu padobranskog skoka. Slavljenik stigne do mene sa povezom preko očiju. Tek kada stane ispred mene, shvati šta ga čeka. Još se nije desilo da neko utekne sa aerodroma pre poletanja - potvrđuje Željko i dodaje ovu adrenalinsku zabavu sa zainteresovanim osobama izvodi na aerodromu Lisičiji jarak.

foto: Privatna Arhiva

- Skočio sam sa puno znanih i neznanih muškaraca i žena. Bilo je tu glumica, novinarki i novinara, biznismena, studenata, sportista... Početkom juna izveo sam zbilja karakterističan tandem skok. Moj saputnik je bio jedan košarkaš „Partizana“. Centar težak 115 kilograma, a visok 215 centimetara. Prilikom spuštanja, a i kad smo dotakli zemlju, on nije mogao da sakrije zadovoljstvo koje mu je pričinio tandem skok. Zamolio sam ga da me ne hvali puno. Zamislite da se još desetak košarkaških gorostasa pojavi na aerodromu sa istom željom. Bila bi „pogibija“ - šali se Željko na svoj račun.

Interesantno je pomenuti da je Željko jedan od prvih tandem skokova izveo sa suprugom.

- Kao kuriozitet bih izdvojio čoveka koji je došao sa željom da skoči, ali mi je pre toga priznao da se boji visine. Strah se kod njega manifestao već kad bi se popeo na stolicu ili merdevine. Ukazao sam mu da je poimanje visine drugačije kad je čovek na 1.000 i više metara. Ispostavilo se da je bio maksimalno kooperativan tokom pripreme i samog skoka. Sve je proteklo u najboljem redu. I za mene je to bilo novo i dragoceno iskustvo - priseća se Željko.  

Hoće da napreduje i obučava buduće tandem padobrance

Nije Željko krstario samo nebom iznad Kikinde. Imao je to zadovoljstvo da uživa i u neponovljivom pogledu Dubaija iz ptičje perspektive, dok se spuštao padobranom kao član naše reprezentacije:

- Moja višedecenijska ljubav prema padobranstvu se ovim ne završava. Voleo bih da počnem da obučavam buduće tandem instruktore. Uslove i znanje imam, ali je za dobijanje odgovarajuće licence potreban novac - kaže Željko.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...