(FOTO) APSOLUTNI REKORD NA DANIMA LUDAJE: Tikva duga skoro 3 metra šampion Kikinde
Foto: Saša Urošev

I američkog ambasadora zadivili vojvođanski gorostasi

(FOTO) APSOLUTNI REKORD NA DANIMA LUDAJE: Tikva duga skoro 3 metra šampion Kikinde

Srbija -

KIKINDA - Još dugo će se pamtiti 32. “Dani ludaje” na kojoj se biraju najteže bundeve i najduže tikve. Iz dva razloga. Postavljen je novi apsolutni rekord u kategoriji “dugajlija”, dok je kod teškaša pobeda, nakon dugog niza godina, pripala jednom Kikinđaninu.

foto: Saša Urošev

Vojvođanski gorostasi zadivili su Kajla Skata, ambasadora SAD u Srbiji:

foto: Saša Urošev

- Prvi put sam na “Danima ludaje” sa gostima iz Izraela. Kikinda je lepa, a još lepša manifestacija. Vidim da ima gostiju iz Rumunije, Mađarske i drugih zemalja. Nisam ekspert za poljoprivredu i džinovske bundeve. Ove u Kikindi su ogromne. U mojoj otadžbini imamo ovakva takmičenja krajem oktobra. Ovako velike bundeve ne verujem da sam video ni u Americi - rekao je Kuriru Skat, koji je sa kolegama ambasadorima Norveške i Crne Gore bio u Kikindi.

foto: Saša Urošev

Šampionska titula i novčana nagrada od 100.000 dinara pripala je Jeleni Vukadinović iz sremskog mesta Jarak. Jelena se prvi put pojavila u prestonici džinovskih plodova ravnice. Ona je donela tikvu od čak 294,5 centimetara:

foto: Saša Urošev

- Što bi naš narod rekao: prvo, pa muško. Veoma sam iznenađenja. Nisam se nadala pobedi. Seme smo dobili od Dušanu Jankovu iz Čuruga, dvostrukog pobednika u kategoriji najtežih bundeva - u neverici je govorila pobednica.

Njeni rivali nisu imali razloga za nezadovoljstvo. Oganizatori su drugoplasiranog odgajivača nagradili sa 30.000 dinara, dok je trećeplasiranom pripalo 20.000 dinara:

foto: Saša Urošev

- Ponosan sam na rezultat jer je dužina moje tikve potukla dosadašnji rekord iz 2014. godine. Tada je šampionski plod bio dugačak 283 centimetra. U Kikindu sam doneo tikvu od 291 centimetra. Međutim, koleginica Jelena pokazala je da tikve bolje vise u Jarku nego u Zemunu i Hrkovcima. Čestitam Nebojši Matiću iz Hrtkovaca na trećem mestu. Ni njegova tivka od 282 centimetra nije za bacanje - konstatovao je u šali Stevan Matić iz Zemuna.

foto: Saša Urošev

Prvo učešće na “Danima ludaje” posrećilo se i jednom Kikinđaninu. Blaže Jelić pobedio je sa naradžastim džinom teškim 288 kilograma. Jelić je pobedio dvojicu iskusnih i nagradama ovenčanih proizvođača. Dvostruki šampion Dušan Jankov iz Čuruga bio je drugi sa bundevom od 264 kilograma. Samo četiri kile manju debeljucu proizveo je Milan Desnica iz Savinog Sela. Ako je za utehu, Desnica je i dalje neprikosnoveni šampion sa gorostasnom ludajom od 507 kilograma. Taj rekord postavio je 2014. godine:

- Mislim da je priroda ove godine htela da titula ostane u Kikindi. Prvo učešće i pobeda slatka kao pita od ludaje. Vreme ove godine nije bilo naklonjeno proizvođačina. Suša je bila strašna. Bilo je i leda. Da je nebo bilo naklonjenije bundeve bi bilo još gojnatije. Ludaje gajim tri, četiri godine - slavodobitno je rekao Jelić.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track