PROTEST U RASINSKOM OKRUGU: Štrajkuje trećina škola, stotinak prosvetara krenulo na protest u Beograd
Foto: Nebojša Mandić/Ilustracija

Jednodnevni štrajk

PROTEST U RASINSKOM OKRUGU: Štrajkuje trećina škola, stotinak prosvetara krenulo na protest u Beograd

Srbija -

KRUŠEVAC - Današnjem jednodnevnom štrajku, odnosno potpunoj obustavi nastave, odazvalo se 17 škola u Rasinskom okrugu, medju kojima je 14 iz Kruševca, podaci su kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

"Zadovoljan sam odzivom naših članica. Situacija je različita, imamo škole u kojima radi po jedan do dva nastavnika i one gde se štrajkuje polovično", rekao je agenciji Beta predsednik kruševačke Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije Dobrivoje Marjanović.

U svim školama, dodao je, štrajkuju predsednici sindikata i članovi Izvršnog odbora.

U Kruševcu postoje 24 osnovne i srednje škole i sve su, osim jedne članice USPRS-a, dok je Rasinskom okrugu medju 52 škole tridesetak članica Unije. Prema podacima kruševačke Školske uprave, u Rasinskom okrugu je nastavu potpuno obustavilo 17 škola, dok u četiri škole časovi traju 30 minuta.

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži povlačenje iz procedure "pogubnog Zakona o zaposlenima u javnim službama", hitno potpisivanje protokola o zaradama, kojim će plate zaposlenih u prosveti porasti na nivo iznad republičkog proseka te povlačenje i izmene svih propisa koji zaposlene u prosveti masovno ostavljaju bez posla.

Taj sindikat je najavio i da će njegovi članovi danas, 28. septembra, učestvovati na protestnom skupu ispred Vlade Srbije, ;koji organizuje više sindikata zaposlenih u javnim službama.

Iz Kruševca su jutros na taj skup krenula dva autobusa sa oko 100 prosvetara iz Rasinskog okruga.

(Kurir.rs/Beta/Foto: Nebojša Mandić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja