Obnova manastira u Kuršumliji
Foto: Beta

Obnova manastira u Kuršumliji

Srbija -
Prvo će se obnoviti manastir Svetog Nikole, u okviru koga će biti sagrađen dom za kaluđere, muzej i konak za turiste, a zatim i manastir presvete Bogorodice, sagrađen između 1152. i 1166. godine

KURŠUMLIJA - Manastir Svetog Nikole u Kuršumliji, zadužbina velikog župana Stefana Nemanje, i manastir presvete Bogorodice biće potpuno rekonstruisani i obnovljeni, izjavio je Direktor sektora za turizam kuršumlijskog preduzeća "Planinka'' Radovan Tanasković.

On je kazao da će opština Kuršumlija uz pomoć preduzeća ''Planinka'' i Zavoda za zaštitu spomenika krenuti sa obnovom Kuršumlijskih manastira Svetog Nikole i Presvete Bogorodice i da su obavljeni razgovori sa patrijarhom Irinejom koji je dao blagoslov i obećao pomoć oko obnove manastira.

"Prvo će se obnoviti manastir Svetog Nikole, u okviru koga će biti sagrađen dom za kaluđere, muzej i konak za turiste", kazao je Tanasković.

On je istako da je obnova manastira od izuzetno velikog značaja za opštinu Kuršumliju koja je bila prva Nemanjina prestonica.

Tanasković je kazao da strani i domaći turisti koji borave u Đavoljoj varoši, Prolom i Lukovskoj banji organizovano u grupama posećuju ova dva kuršumlijska manastira.

Manastir Sv. Nikole je najstarija zadužbina Stefana Nemanje i predstavlja jedan od najstarijih spomenika monumentalne srednjovekovne arhitekture u Srbiji. Crkva je bila živopisana, ali su sačuvani samo fragmenti živopisa iz 14. veka. Ostale građevine manastirskog kompleksa su porušene. Manastir Sv. Nikole se od 1979. godine nalazi pod zaštitom države kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Manastir presvete Bogorodice koji će takođe biti potpuno obnovljen je prva zadužbina Stefana Nemanje koji je on sagradio dok mu je prestonica bila u današnjoj Kuršumliji, nekadašnjoj Toplici. Sagrađen je između 1152. i 1166. godine i prvi je od 200 manastira izgrađenih u epohi Nemanjića. Stefan Nemanja je taj manastir posvetio svojoj ženi Ani, majci svetog Save koja je u njemu bila zamonašena. O manastiru koji se nalazina na samom ulazu u Kuršumliju trenutno se niko ne stara i u njemu nema sveštenika.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track