(VIDEO, FOTO) TOPLIČKA SUPERBAKA PAVLIKA (77) FANĐO NA TRAKTORU:  Služi on mene, ja ga volim, pre bi iz kuće izašla nego traktor da mi uzmu!
Foto: RTS Printscreen

Vozi bolje od bilo kog muškarca

(VIDEO, FOTO) TOPLIČKA SUPERBAKA PAVLIKA (77) FANĐO NA TRAKTORU: Služi on mene, ja ga volim, pre bi iz kuće izašla nego traktor da mi uzmu!

Srbija -

PROKUPLJE - Pavlika Jovičić, 77-godišnjakinja iz Topličke Velike Plane, ima jedno od najlepših domaćinstava u selu. Na četiri hektara, osim pšenice i kukuruza, ima najbolje uređene zasade višanja i šljiva.

Sve poslove obavlja sama, koristeći traktor od koga se ne odvaja 40 godina, i verovatno je jedina baka u Srbiji koja zemlju obrađuje na ovaj način.

foto: RTS Printscreen

„Ferguson trojka" 1977. godište i 77-godišnja Pavlika ne odvajaju se već 40 godina: „Služi on mene. Pre bih iz kuće izašla nego traktor da mi uzme neko! Ne, ne, nikako, to je moj život!“

Iako je već duboko zagazila u osmu deceniju, za Pavliku je svaki dan radan. „Matora sam malo, ali još se borim. Nije baš lako dok zakrči kardan, da uključiš i ono sve, ali ja sam se navikla“, priča ova baka.

Toplička Velika Plana nekada je imala 600 domaćinstava. Danas u njoj živi upola manje i uglavnom se bave poljoprivredom. Meštani znaju koliko truda i rada treba da bi se održalo imanje, o Pavliki imaju samo reči hvale.

foto: RTS Printscreen

„Sve radi kao neki najjači čovek. S traktorom i tanjira i prska i podriva i sve, sve što postoji. Super je Pavlika, nema čoveka koji bi mogao da je zameni“, smatra Stanka Stevanović iz Velike Plane kod Prokuplja.

Kako baka Pavlika "gazi" traktor možete pogledati ovde

Njen komšija Zoran Milević ističe da neki ne mogu da se nose ni samo sa godinama, a kamoli sa zahtevnim poslom koji iz dana u dan obavlja Pavlika.

Ovih jesenjih dana posla je mnogo i u kući. Treba se pripremiti za zimu na padinama Jastrepca gde snegovi mogu dugo da potraju. Od povrća iz svoje bašte Pavlika je napunila podrum zimnicom, drva uredno složila, pa mirno čeka prve snegove.

(Kurir.rs/RTS/Foto: RTS printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track