RINARDA JE TAJLANĐANKA, KIKINDSKA GIMNAZIJALKA: Obožavam Srbiju, sarme i sladoled, mrzim č, dž, ć i š
Foto: Foto: S.U.

RINARDA JE TAJLANĐANKA, KIKINDSKA GIMNAZIJALKA: Obožavam Srbiju, sarme i sladoled, mrzim č, dž, ć i š

Srbija -

KIKINDA - Rinrada Punsiri (16) iz Bangkoka, iz dalekog Tajlanda je pre dva meseca stigla u ravni Banat, u Gimnazija "Dušan Vasiljev".

Elitna kikindska obrazovna ustanova već nekoliko godina sprovodi program razmene učenika, a pre simpatične Tajlanđanke, u ovoj školi su profesori i đaci ugostili mlade ljude iz Norveške, Rusije, Brazila i drugih zemalja.

Tu prilika sada je dobila Rinrada:

- Odlučila sam da godinu dana provedem u Srbiji, jer sam o ovoj zemlji čula lepe stvar.

Ljudi su ljubazni i žele da pomognu. Slobodno vreme provodim družeći se sa prijateljima - priča ona.

Otkriva nam da su mladi u Tajlandu, za razliku od vršnjaka u Srbiji, prilično stidljivi i da teško nalaze prijatelje:

- U Tajlandu mladi uglavno šetaju sami ulicama, sa slušalicama u ušima. Unapredila sam svoje znanje engleskog jezika. Počela sam i da učim srpski- kaže Rinrada.

foto: Foto: S.U.

Mlada Tajlanđanka priznaje da je obrazovni sistem u njenoj zemlji teži nego u Srbiji, a kao omiljeni predmet izdvojila je matematiku:

- U učenju mi, pored prijatelja, mnogo pomažu profesori u školi. Snalazim se i na internetu. Što se tiče jezika, moram mnogo da vežbam - kaže Rinrada i ukazuje da se polako navikava i na srpsku kuhinju:

- Razlikuje se mnogo naše slatke. Vaša jela su mahom slana. Probala sam sarmu i veoma mi se dopala. Osim toga, obožavam sladoled u kom uživam svakoga dana - priča Rinrada. Uči srpski, nije joj lako

Do sada sam naučila da se predstavim na srpskom jeziku. Nadam se da ću uskoro savladati jezik u potpunosti. Nije jednostavno ni lako. Moram još mnogo da vežbam. Poteškoće mi pričinjavaju glasovi č, dž, ć i š. Prijatelji mi pomažu da savladam vaš jezik koji je dosta težak- iskrena je Rinrada.

(Kurir.rs/S.U.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track