(FOTO) STANARI VRANJSKOG SOLITERA U ŠOKU: Iz slavina im teče plava voda!
Foto: T.Stamenković

nije za piće

(FOTO) STANARI VRANJSKOG SOLITERA U ŠOKU: Iz slavina im teče plava voda!

Srbija -

U soliteru „A“ u bloku „Pošta-banka“ koji se nalazi u centru Vranja, pojavila se plava voda iz slavina. Vranjski „Vodovod“ je reagovao isključenjem potrošača sa mreže, kako bi ih zaštitio od mogućih posledica ponudivši im da se pusti tehnička voda, što su stanari odbili iz predostrožnosti.

Goran Đorđević, direktor Vodovoda sazvao je vanrednu konferenciju za novinare navodeći da je morao da se obrati javnosti, jer su građani uznemireni nakon vesti koju je objavio portal „Vranjske“ da je „Vodovod“ odgovoran što stanari u soliteru „A“ nemaju vodu za piće jer je zagađena.

foto: T. Stamenković

Direktor “Vodovoda” je poručio stanarima solitera u kome se pojavila “plava voda” da nema razloga za brigu i paniku.

“U petak prošle nedelje pojavila se plava voda iz slavina u soliteru blok “Pošta- banka”. Taj soliter ima četiri vertikale za snabdevanje vodom i ta plava voda se pojavila na jednoj od vertikala. Mi smo došli i isključili smo vodu jer građani ne mogu da piju tu vodu, isključili smo celu zgradu. Sumnjali smo da se radi o mehaničkom uplivu nekih supstanci. Dali smo Zavodu za javno zdravlje na analizu uzorak i juče smo dobili rezultate analize koji pokazuju da je voda bakteriološki ispravna, ali da se radi o mehaničkom zagađenju deterdžentom i fenolom i da voda nije za upotrebu “, objašnjava Đorđević.

Prema njegovim rečima stanari su održali sastanak i “Vodovod” je od strane Kućnog saveta dobio obaveštenje da stanari nisu saglasni da se pusti tehnička voda.

Đorđević objašnjava da je zgrada privatno vlasništvo Skupštine stanara, ali da je „Vodovod“ ušao u celu priču iz moralne odgovornosti sa namerom da pomogne ljudima koji žive u toj zgradi kao javno preduzeće zaduženo za vodosnabdevanje.

„Vodovod“ će prema njegovim rečima podneti krivičnu prijavu protiv NN lica, zbog zagađenja vodovodne mreže, ali i tužbu i višemilionski odštetni zahtev protiv portala „Vranjskih“, zbog kako je rekao, neosnovanih optužbi na račun njihovog preduzeća i širenja panike.

foto: T. Stamenković

Za sada nije poznato kako je došlo do toga da se iz slavina pojavi “plava voda”, ali postoji mogućnost da je voda zagađena tabletama plave boje, koje se koriste za dezinfekciju vodokotlića, koji je možda bio neispravan, ili je neko pokušao da prilključi bojler na sistem za grejanje i onda je iz sistema grejanja voda ušla u vodovodne instalacije.

"Mora da se utvrdi ko je to zagadio radi se o deterdžentu za dezinfekciju , koji je najverovatnije ušao iz vodokotlića u njihov sistem ili je neko pokušao da prilključi bojler na sistem za grejanje i onda je iz sistema grejanja voda ušla u vodovodne instalacije. S obzirom na to da je voda do priključka na zgradi ispravna, sumnjamo da je zagađenje nastalo unutar zgrade. Neophodno je da se ispita vodosistem u sva tri voda unutar lamele gde je primećena plava voda. Za to je potrebna saglasnost svakog vlasnika stana u zgradi", kaže direktor Đorđević.

foto: T.Stamenković

Olivera Đorđević, stanarka pomenutog solitera zamolila je nadležne da ubrzaju proces rešavanja problema, jer su stanari na ivici strpljenja.

"Imamo razumevanje za „Vodovod“, ali zaista nam nije prijatno i želimo da se postupak ubrza, jer smo šesti dan bez vode. Velika je sreća što nisu visoke spoljne temperature vazduha, jer bi tada bilo daleko neprijatnije“, napominje Đorđevićeva.

Prema rečima direktora “Vodovoda” kvalitet vode koju piju Vranjanci se konstantno ispituje tokom cele godine, a u poslednjih 10 godina nije bilo negativnih analiza Zavoda za javno zdravlje.

“Mi ćemo da isperemo cevi, ali se stanari plaše da taj ko je to uradio, da će to uraditi ponovo. Sad je igrom slučaja ta tableta, ili deterdžent bio plave boje može da se desi da deterdžent bude bez boje i mirisa. Nakon pronalaženja uzroka zagađenja, potrebno je najmanje tri dana za ispiranje vodovodnih instalacija, kako bi stanarima ove zgrade konačno potekla čista voda, navodi direktor „Vodovoda“.

“Vodovod” je ispred vodomera pomenute zgrade stavio u funkciju dve česme sa čistom vodom, a postavljene su i cisterne.

(Kurir.rs/T.Stamenković/Foto: T.Stamenković)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Ovo su bili poslednji trenuci života ubijenog pekara! Evo šta se tačno odigralo u staklorezačkoj radnji!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track