Arheolozi u Manasiji otkrili veliku kuhinjsku peć
Foto: Shutterstock

Jedinstveno otkriće

Arheolozi u Manasiji otkrili veliku kuhinjsku peć

Srbija -
Peć je veličine 7,5 puta 4,5 metra, a trpezarija Manasije je najveći objekat namene koji je ikada napravljen u našim manastirima, rekao arhitekta u Republičkom zavodu za zaštiti spomenika kulture Dragoljub Todorović

DESPOTOVAC - U manastiru Manasija kod Despotovca u okviru arheoloških istraživanja otkrivena je peć u sastavu kuhinjskog prostora, jedinstvenu po svojoj veličini kod nas, izjavio je rukovodilac arheoloških istraživanja Marin Brmbolić.

Peć je veličine 7,5 metara puta 4,5 metra. Do sada otkrivene peći bile su prečnika tri metra, pa peć u Manasiji spada u jedinstvene srednjovekovne arheološke nalaze, objasnio je Brmbolić.

On je istakao da peć najverovatnije predstavlja retke prvobitne manastirske objekte uz crkvu i trpezariju.S obzirom na veličinu manastirske trpezarije dimenzije 32 metara puta 17 metara i veličinu peći, smatramo da je oko 300 ljudi moglo u trenutku da boravi u trpezariji, dodao je on.

Arhitekta u Republičkom zavodu za zaštiti spomenika kulture, zadužen za restautorske radove u manastiru, Dragoljub Todorović je dodao da je trpezarija Manasije "najveći objekat namene koji je ikada napravljen u našim manastirima".

Brmbolić je napomenuo da je pronalazak zemnih ostataka Despota Stefana u manastirskoj crkvi 2006. godine "ipak bio najveći" i istakao da "Manasija svake godine arheolozima otkrije neku od svojih tajni".

On je podsetio da intenzivna obnova Manasije traje dve decenije a sistemstka istaržiovanja od 2005. godine.

Samo u poslednje četiri godine je u arheološke i rekonstruktivne radove investirano 110 miliona dinara, izjavio je zamenik predsednika opštine Despotovac Ljubiša Dobrosavljević i izrazio nadu da će Manasija, do 2018. godine, kada beleži 600 godina od izgradnje, biti u celosti obnovljena i na listi svetske kulturne baštine UNESKO-a.

Manastir Manasija, je prema oceni stručnjaka, jedan od najznačajnijih spomenika srpske srednjovekovne kulture i najznačajnija građevina koja pripada moravskoj školi. Živopis Manasije, iako teško oštećen u brojnim rušenjima i pustošenjima (1439, 1456, 1476 i 1734. godine) spada u red najvećih dometa srednjovekovnog slikarstva.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track