PILIĆI MU IMALI SALMONELU, ON IH PRODAVAO FIRMAMA PO SRBIJI: I sve vreme znao da su zaraženi!
Foto: Reuters

skandalozno

PILIĆI MU IMALI SALMONELU, ON IH PRODAVAO FIRMAMA PO SRBIJI: I sve vreme znao da su zaraženi!

Srbija -

Božo Đurđević isporučio je sa svoje farme u Banatskom Dvoru čak 10.000 pilića zaraženih salmonelom dvema firmama za preradu i plasman mesa.

Srećom ovo meso nije dospelo na tržište i tako je izbegnuta katastrofa.

Da situacija bude gora, Đurđević je znao da je živina koju je planirao za klanje zaražena salmonelom, jer je to utvrdila nadležna veterinarska inspekcija, koja je odmah naložila zakonom predviđene mere, odnosno neškodljivo uklanjanje pilića.

Ali on se oglušio o naredbu i pokušao da plasira meso kao zdravstveno ispravno mesarama sa kojima inače sarađuje. Firme kojima je prodao meso su "Smoljan" iz Žablja i "Superior foods" iz Sremske Mitrovice. U Upravi za veterinu Ministarstva poljoprivrede rekli su da je cela količina mesa blokirana i da će biti uništena.

Oni su potvdili da meso nije došlo u promet a policija je uhapsila Đurđevića zbog sumnje da je izvršio krivična dela proizvodnje i stavljanja u promet škodljivih proizvoda i prevara u pokušaju.

Direktorka firme "Smoljan" Radmila Smoljan izjavila je da je njena firma prevarena.

"Mi smo prevareni kao kupci. Godinama smo stvarali reputaciju i sada je sve ugroženo zbog neodgovornosti osumnjičenog. Moram da istaknem da je sva sumnjiva roba povučena, uz inspekcijski nadzor, te da na sreću nije ni došla do kupaca", rekla je Radmila Smoljan dok u "Superior foods" nisu komentarisali čitav slučaj.

Đurđević je pre godinu dana sagradio novu farmu pilića van sela, a pre toga je uzgoj radio samo u montažnim objektima u dvorištu kuće u Banatskom Dvoru. On nije jedini koji se u ovom selu bavi uzgojem pilića, a mnogo farmi ima i u opštinskom sedištu Žitištu, kao i u drugim okolnim selima, jer je zahvaljujući "Agroživu" takva vrsta proizvodnje tamo odavno ukorenjena.

(Kurir.rs/Blic/Z.Čonkaš)

Foto Reuters

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR VESTI UŽIVO: Istražitelji otkrivaju: Evo zašto se staklorezac nije otarasio tela ubijenog vlasnika pekare?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track