PALMINO PORODILJSKO: Nezaposlenim porodiljama 12.000 mesečno, bebama po 200 evra, ali pod ovim uslovima
Foto: Beta/Milan Obradović

Jagodinci rade na povećanju nataliteta

PALMINO PORODILJSKO: Nezaposlenim porodiljama 12.000 mesečno, bebama po 200 evra, ali pod ovim uslovima

Srbija -

JAGODINA - Gradsko veće Jagodine, radi povećanja nataliteta i pomoći socijalno ugroženim kategorijama stanovništva, odlučilo je da se nezaposlenim trudnicama i porodiljama, koje imaju prebivalište na teritoriji Jagodine, i iduće godine isplaćuje mesečna finansijska pomoć iz budžeta od 12.000 dinara.

Svakom novorođenom detetu nezaposlenih roditelja, sledovaće po 200 evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu Narodne banke Srbije, od dana stupanja na snagu ove odluke 1.januara 2018.godine, stoji u obrazloženju koga je potpisao gradonačelnik Jagodine Ratko Stevanović.

foto: Marina Lopičić

Razlog za donošenje ove odluke je briga lokalne samouprave da pruži socijalnu zaštitu materijalno ugrozenim porodicama, a u cilju povećanja nataliteta. Prava iz ove odluke trudnice ostvaruju "do termina porođaja, a porodilje do navršene jedne godine života deteta".

Sredstava će biti obezbeđena u budžetu Skupštine grada za 2018. godinu, stoji u odluci. Ovaj vidi pomoći trudnicama i porodiljama Skupština grada je uvela početkom 2009. godine, i tada je iznosio 10.000 dinara, a od 2011.godine isplaćuje se po 12.000 dinara.

Pravo na ovu pomoć ostvaruju nezaposlene trudnice i porodilje, ako je "trudnoća konstatovana od strane nadležne državne ustanove Dom zdravlja ili Opšta bolnica u Jagodini, posle trećeg meseca trudnoće ili da se porodilja porodila u ovoj godini".

foto: AP/Ilustracija

"Trudnice i porodilje mogu pravo na finansijsku pomoć koristiti po oba osnova do isteka porodiljskog odsustva", piše u odluci.

Trudnice koje pretenduju na ovu pomoć, "treba da imaju prebivalište na teritoriji Jagodine najmanje dve godine pre početka trudnoće ili porođaja, i da se vode na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje u Jagodini, najmanje godinu dana od podnošenja zahteva za pomoć, navodi se u odluci".

I otac deteta treba da je evidentiran kod Nacionalne službe za zapošljavanje kao nezaposleno lice.

foto: Fonet

Gradsko veće je donelo odluku i o finansijskoj pomoći "porodici za pogrebne troškove" u slučaju smrti člana porodice, "čije je prebivalište bilo na teritoriji Jagodine najmanje dve godine do trenutka smrt". Pomoć iznosi 200 evra u dinarskoj protivvrednosti.

Doneli su i odluku da se obolelima od malignih bolesti, jednokratno pomogne sa po 5.000 dinara a ako su u pitanju deca do 18 godina da se ovaj iznos uveća za 100 odsto.

O ovim odlukama Gradskog veća u ponedeljak će raspravljati Odbornici Skupštine grada. U Jagodini, prema evidenciji Matične službe grada, godišnje se rodi oko 1.000 beba, a blizu toliko i umre stanovnika.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Beta/Milan Obradović/Ilustracija)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) PALMA DIGAO BEČ NA NOGE: Đani mu peva najveće srpske hitove!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track