Vidovdan obeležen i u Kruševcu
Foto: KURIR

Vidovdan obeležen i u Kruševcu

Srbija -
Posle službe u zadužbini Kneza Lazara, sveštenstvo i građani su u litiji sa moštima Svetog velikomučenika Kneza Lazara došli do Spomenika kosovskim junacima gde je održano opelo svim stradalima za slobodu, a potom i do Bagdale gde je osvećen i postavljen Krst na mestu gde će biti izgrađen novi hram

KRUŠEVAC - Svetom arhijerejskom liturgijom u zadužbini Kneza Lazara i komemorativnom ceremonijom kod Spomenika kosovskim junacima u Kruševcu danas je obeležen Vidovdan, državni praznik Srbije i 623. godišnjica boja na Kosovu.

Posle službe, sveštenstvo i građani su u litiji sa moštima Svetog velikomučenika Kneza Lazara došli do Spomenika kosovskim junacima gde je održano opelo svim stradalima za slobodu, a potom i do Bagdale, Zakićevom ulicom gde je osvećen i postavljen Krst na mestu gde će biti izgrađen novi hram.

Ceremonijom polaganja cveća ispred Spomenika kosovskim junacima koja je počela tačno u podne, nastavljeno je obeležavanje Vidovdana, i tom komemorativnom skupu, pored predstavnika Grada Kruševca prisustvovale su i delegacije Vlade Republike Srbije, Vojske Srbije, pobratimljenih gradova i opština iz inostranstva, kao i predstavnici političkih partija.

Komemorativni skup koji je počeo minutom ćutanja, u cilju odavanja pošte stradalnicima u Kosovskom boju, organizovao je odbor za negovanje tradicije oslobodilačkih ratova Vlade Srbije čiju je delegaciju predvodio državni sekretar u Ministarstvu rada i socijalne politike Negovan Stanković.

Tradicionalno, u svečanoj Mozaik sali gradske uprave Kruševac, povodom obeležavanja ovog praznika u toku dana biće uručene nagrade najboljim učenicima i profesorima osnovnih i srednjih škola, dok će se večeras u Kruševačkom pozorištu održati svečana akademija.

Prema rečima organizatora, na akademiji se očekuje i prisustvo srpskog patrijarha gospodina Irineja, prošlogodišnjeg laureata kome će biti uručeno najviše gradsko priznanje, Vidovdanska nagrada.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track