Najnovije vesti

ŠAPČANI ĆE PAMTITI 2017. GODINU: Istorijska stvar im se dogodila u ovoj godini
Foto: PR

ŠAPČANI ĆE PAMTITI 2017. GODINU: Istorijska stvar im se dogodila u ovoj godini

Srbija

Šabac je poznat po svojim “prvinama”, u ovom gradu čuo se prvi klavir u Srbiji, otvorena prva apoteka, stakleni prozor, skuvana prva bela kafa. U ovoj godini postarali su se da se u istoriju upišu po još jednoj novini.

Prvi i jedini u Srbiji organizovali su glasanje na kom su građani odlučili kako će njihove pare, koje su preko naplate poreza završile u gradskoj kasi, biti potrošene. Po dobrom će je pamtiti i 1638 osoba koje više nisu na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje.

Japanska efikasnost i šabačka odlučnost – moglo bi se reći da je to recept koji su Šapčani primenili da u jednoj godini ostvare dva značajna rezultata: japanska kompanija “Jazaki” otvorila je fabriku u njihovom gradu, a građani su dobili slobodu da odlučuju o trošenju novca od naplaćenog poreza i to neposredno, glasanjem na izborima.

-Ponosan sam na 2017. godinu zbog velikih i važnih stvari koje su se desile u Šapcu, a među njima, najvažnija politička tema su nedavno održani referendumi, sabrao je gradonačelnik Šapca Nebojša Zelenović utiske na svojoj godišnjoj konferenciji za novinare.

Njegovi sugrađani u 24 mesne zajednice dobili su priliku da odlučuju o trošenju 36 miliona dinara, uplaćenih na ime poreza na imovinu.

-To je potpuno nova politika u Srbiji koja bi trebalo da probudi novu energiju i promeni način na koji se građani uključuju u javne poslove, ocenio je gradonačelnik Zelenović i najavio da će u 2018. godinu građani u svih 60 mesnih zajednica odlučivati o 240 miliona dinara.

foto: PR

Govoreći o privrednim aktivnostima, gradonačelnik je naveo da je ove godine u industrijskoj zoni prodato 27 parcela, od čega je Šabac prihodovao nešto više od 70 miliona dinara.

-U Šapcu se zaposlilo 1260 ljudi. Kada to uporedimo sa 2014. godinom, to je oko 3.300 ljudi manje na evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje. Kada sam počeo da vodim grad, sa ljudima koji učestvuju sa mnom u odlučivanju, na listi nezaposlenih bilo je oko 12.600 građana, a sada ih je 9.200. U 2018. godini u Šapcu očekujem zapošljavanje 1.500 građana u različitim kompanijama, najavio je Zelenović.

Šabačka Gradska uprava je tokom ove godine uvodila novine u svoje poslovanje da bi već početkom naredne građanima pružila bržu, efikasniju i jeftiniju uslugu. Od nove godine građani će dobijati objedinjen račun za komunalne usluge,a Grad će podsticati elektonsko poslovanje. Gradska uprava uvela je elektronsku pisarnicu na kojoj će Šapčani od 1. januara jednostavnije podnositi zahteve, a od kuće u svakom trenutku moći će da prate tok predmeta i da znaju u kojoj je tačno fazi.

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...