PALMA SA PORODICOM PRISUSTVOVAO LITURGIJI: Nekoliko hiljada Jagodinaca na paljenju badnjaka
Foto: Tanjug/Dušan Aničić

ceremonija

PALMA SA PORODICOM PRISUSTVOVAO LITURGIJI: Nekoliko hiljada Jagodinaca na paljenju badnjaka

Srbija -

JAGODINA - Nekoliko hiljada vernika iz Jagodine i okolnih sela, prisustovalo je večeras liturgijama u Sabornoj crkvi Svetih apostola Petra i Pavla, Svetog arhangela Mihaila i Svete Petke Paraskeve u ovom gradu i ceremoniji paljenja badnjaka u portama ovih crkava.

Pre nego što je stavljen na vatru, badnjak koji je nosilo nekoliko mladića, u povrci vernika i sveštenika nošen je oko crkava. Vernici su se utrkivali ko će pre otkinuti grančicu sa badnjaka, pre nego što u celosti izgori.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Pre ceremonije paljenja badnjaka u crkvama je služena liturgija, a vernici su badnjak kitili novčanicama i ispod njega ostavljali poklone, jabuke, suve šljive, orahe.

U crkvenim portama služeni su vruća kuvana rakija, vino i čaj. Upriličen je i vatromet.

Predsednik Skupštine grada Jagodine Dragan Marković - Palma, tradicionalno, sa saradnicima i porodicom, prisustovao je paljenju badnjaka u svom rodnom selu Končarevu, na levoj obali Velike Morave, oko šest kilometara od Jagodine.

foto: Tanjug/Dušan Aničić

Badnjak je zapaljen, u porti crkve "Svetog Jovana Kristitelja", koju je prošle godine osveštao patrijarh Irinej sa vladikom šumadijskim Jovanom a kojoj je ktitor Marković sa porodicom.

Veoma svečano je bilo i u crkvama srednjovekovih manastira Ravanica kod Ćuprije, Manasija kod Despotovca, Kalenić kod Rekovca, Miljkov manastir kod Svilajnca.

(Kurir.rs/Tanjug/Foto: Tanjug/Dušan Aničić)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track