(VIDEO) CSI DRAGANA: Novosađanka među 9 najboljih forenzičara sveta! Ona je srpska dr Bouns
Foto: Facebook printscreen

svrstana u vrh svetske forenzike

(VIDEO) CSI DRAGANA: Novosađanka među 9 najboljih forenzičara sveta! Ona je srpska dr Bouns

Srbija -

Godišnje reši oko 130 slučajeva, neki imaju epiloge poput onih iz najboljih kriminalističkih serija

Dragana Zgonjanin-Bosić sa Instituta za sudsku medicinu Kliničkog centra Vojvodine izabrana je među devet najboljih forenzičara na svetu.

Na Kongresu iz forenzičke genetike gde je učestvovalo 700 učesnika iz 68 zemalja sveta u Seulu, Dragana Zgonjanin-Bosić dobila je specijalnu nagradu uz još osam kolega, i svrstana je u sam vrh svetske forenzike.

Veliko priznanje naša forenzičarka zaslužila je na osnovu naučnih rezultata, ali i saradnje s drugim laboratorijama, među kojima se izdvajaju one sa policijama iz Dubaija i Katara.

- Forenzičari iz Dubaija su mi na pretprošlom kongresu ponudili saradnju i rezultat je da smo ovaj put predstavili dva zajednička naučna dostignuća. Najjednostavnije, radimo na Y-hromozomskom markeru koji će da pomogne bržoj i kvalitetnijoj identifikaciji muške komponente kod slučajeva seksualnog zlostavljanja - kaže ona.

Naša sagovornica bavi se forenzičkom analizom kriminalističkih slučajeva, utvrđivanjem roditeljstva i humanom indentifikacijom posmrtnih ostataka. Upravo ovo potonje, analiza kostiju je rad koji izdvaja našu naučnicu a koji je našim čitaocima verovatno najpoznatiji po američkoj seriji „Bouns“.

- Analizom kostiju forenzičari ne vole da se bave, to su najzahtevniji uzorci. Tela su obično uništena, zapaljena ili su dugo bila u vodi. Rezultati su neizvesni i radi se sa kancerogenim i mutogenim materijama. Ovaj segment DNK analize daleko je najneisplativiji, pa to rade obično entuzijaste - priča ona.

Foto: Privatna arhivaDragana najbolje sarađuje sa kolegama iz Dubaija i Katara

foto: Youtube Printscreen

Godišnje reši oko 130 slučajeva, neki imaju epiloge poput onih iz najboljih kriminalističkih serija. Kao kada je pronašla oca ženi (60) pomoću kosti vojnika zakopanog još u Drugom svetskom ratu. Ili poznati slučaj gaženja ljudi u Vojvodini kada je vozač tvrdio da je autom upravljao maloletni brat, dok je on bio na mestu suvozača. Na kraju, DNK analiza je pokazala da je ipak stariji brat upravljao kolima, a analizom opušaka iz pepeljare saznalo se da su u kolima bili i roditelji.

- Kada se pre desetak godina autobus srušio u Tisu, tela smo nalazili i posle pet godina, potpuno degradirana, to su teški slučajevi. Najbliža familija u šoku, ne žele da veruju. U jednoj automobilskoj nesreći muško telo izgorelo do neprepoznavanja, roditelji nisu želeli da preuzmu posmrtne ostatke tvrdeći da to nije njihov sin, da je i dalje živ. Humanom identifikacijom, nažalost, morali smo im dokazati da je to on - rekla je naša forenzičarka.

Naša forenzičarka boravila je prošlog meseca u Dubaiju kao specijalan gost ustanove „General Department of Forensic Sciences and Criminology, Dubai Police“.

- Imala sam izuzetnu priliku da istražim niz različitih kritičnih slučajeva koji su rešeni primenom najnovijih razvijenih tehnologija. Nastavili smo sa zajedničkim radom na nedavno razvijenom multiplek kitom, za profilisanje DNK muškaraca. Ovaj alat će nam pomoći da uvedemo do sada najefikasniji test profiliranja muškaraca, koji će se lako primenjivati pri identifikaciji muške komponente kod silovanja, ali i pri testiranju rodbinske veze i muške nasledne linije.

(Kurir.rs/Blic/Aleksandar Latas/Foto: Facebook printscreen)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track