MRAVI PREDVIĐAJU BLAGU ZIMU: Neobična metoda meteorologa iz Tutina koji skoro nikada nije dao pogrešnu prognozu
Foto: Profimedia

metoda mravinjaka

MRAVI PREDVIĐAJU BLAGU ZIMU: Neobična metoda meteorologa iz Tutina koji skoro nikada nije dao pogrešnu prognozu

Srbija -

Meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina na nesvakidašnji način određuje predstojaće temperaturne prilike i - retko kad pogreši. On se služi mernom šipkom koju zabada u koloniju mrava, a "metoda mravinjaka" je jedan od poznatijih pristupa prikupljanju parametara u takozvanoj Narodnoj meterologiji.

foto: Profimedia

U ovo doba godine meteorolog iz Tutina koristi mravinjake.

- Obično radim na deset uzoraka, a koristim se mernom šipkom, koju zabadam u koloniju mrava. U normalnim uslovima njihove larve se nalaze na prvih 20 centimetara dubine, dok su prošle godine svoje larve prebacili na dubinu od preko jednog metra - navodi Muhamed.

- Nisam ni ja naivan, dolazi do blagog odstupanja, ali opet klima je karakteristična i prilično je sklona ekstremima. Odavde se može puno toga reći o čitavoj Srbiji, pa čak i širem regionu Balkana. Ovde ima krajeva koji su prohodni, a istovremeno radi se o netaknutoj prirodi, što je najbolji poligon za čitanje znakova biljnog i životinjskog sveta - kaže Ademović.

Ademović ne smatra da unosi inovaciju u meterologiju, već da samo koristi vlastiti osećaj i ljubav prema prirodi da popuni šupljine koje klasična meterologija ne pokriva.

foto: Profimedia

- Prvi sneg smo imali početkom oktobra, polomio je nejako drveće, na kojem je još uvek bilo lišća, tako da to možemo protumačiti kao prirodnu selekciju, a kada rano krenu padavine, to znači da će ih biti često, ali ravnomerno raspoređeno. Dakle, u seriji ekstrema, ove godine ćemo malo odmoriti - zaključuje narodni meteorolog Muhamed Ademović iz Tutina.

Očekuje da će predstojeća zima biti blaga, s umerenim padavinama.

Sa "metodom mravnjaka" se u potpunosti slaže i klimatolog Krajinović.

- Pozdravljam ovakav pristup, može dati jako puno informacija o jednom lokalitetu, ali je istovremeno i manjkav ukoliko se zasebno koristi bez modernih, naučnih okvira - izjavio je Krajinović.

(Kurir.rs/Telegraf.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track